Destani: Cilj nije separatistički

Preševo -- Predsednik Skupštine opštine Preševo Skender Destani kaže da iza zahteva Albanaca sa juga Srbije da dobiju "etnički region ne stoje separatistički ciljevi".

Izvor: Beta
Podeli

"Novom zajedničkom deklaracijom i onom iz januara 2006. od države zahtevamo da ispuni svoje ranije preuzete obaveze. Priznajemo suverenitet Kosova u postojećim granicama, ali i zaključak Kontakt grupe da nema promena državnih granica nasilnim putem", rekao je Destani, koji je i lider Demokratske unije doline.

Destani je rekao da Albanci sa juga Srbije nastoje da probleme reše u državi Srbiji u kojoj žive.

"U tom kontekstu, zahtevamo da se Albanci brže uključuju u sve institucije sistema, što je osnovni preduslov za ostvarivanje njihovih manjinskih i drugih prava", rekao je Destani.

On je ponovio da iza zahteva Albanaca sa juga Srbije da dobiju status regiona u budućoj teritorijalnoj organizaciji Srbije nema separatističkih težnji.

Predsednik Opštinskog odbora Nove Srbije u Preševu Ljubiša Tošić rekao je da ga najnovija delegacija albanskih odbornika iz tri opštine sa juga Srbije ne iznenađuje.

On smatra da je za to krivo državno koordinaciono telo.

"Državno-koordinaciono telo je krivo što najviše donacija za izgradnju infrastrukturnih objekata u opštini Preševo dobijaju Albanci, čija se sela uveliko grade i obnavljaju, a srpska propadaju", rekao je Tošić i upozorio da je zbog toga u proteklih nekoliko godina povećano iseljavanje Srba sa juga Srbije.

Politika

strana 1 od 8310 idi na stranu