Kako saopštiti lošu vest o bolesti

Beograd -- Način na koji lekar saopštava tešku dijagnozu presudno je važan za međusobno poverenje lekara i pacijenta, kao i volju pacijenta da se bori i izbori sa bolešću.

Izvor: B92
Podeli

Saznanje da boluju od raka kod ljudi izaziva šok, očajanje i neretko pomisao na smrt. Nažalost, lekari ne pokazuju uvek potrebno razumevanje, a znanja o komunikaciji sa pacijentom, koja se stiču na Medicinskim fakultetima u Srbiji, nisu dovoljna.

Radmila Vesković se već 18 godina bori protiv raka. Trenutak kada je saznala bio je bolan i jedino o čemu je mislila bila je smrt. Kaže da joj je tada bila neophodna lepa reč lekara, ali na nju nije naišla.

"Tu sam čula rečenicu: Nisi jedina! Bila sam u sobi sa dve devojke. Pa bolje da sam jedina! Prva pomisao je da su deca mala. Kako ću im reći, kako ću im napisati sva pisma dok odrastaju, dok se žene, dobijaju decu...", kaže Radmila Vesković.

U Americi se lekari svakodnevno usavršavaju u oblasti komunikacije sa pacijentima, u oblasti empatije i u tome kako da nađu pravu meru da poštuju istinu, a da ne demoralištu pacijenta. U Srbiji takav sistem rada još ne postoji. Institut za onkologiju i radiologiju jedina je zdravstvena ustanova u Srbiji na kojoj postoji odeljenje gde pacijenti mogu dobiti podršku i savet kako da se suoče sa dijagnozom.

"Ja u suštini gledam da zadovoljim dva cilja: ne smem da ih obmanem i moram da se potrudim da ga stimulišem, motivišem na borbu. Kako ću to da kažem, pitanje je konkretnog pacijenta i momenta", kaže Nenad Borojević, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Direktor Klinike za medikalnu onkologiju kaže da je najvažnije pacijentima objasniti šta ih sve čeka u procesu lečenja. Osim načina saopštavanja dijagnoze, važno je dobro se postaviti prema ljudima koji prvi put dođu na hemoterapiju.

"U toj fazi većina malignih oboljenja prelazi u kategoriju hroničnih, gde će stalno trebati nešto dodavati u terapiji. Prema tome, pacijentu treba objasniti. Ako se tako objasni na početku bolje se podnosi i sa više optimizma", kaže Svetislav Jelić, direktor Klinike za medikalnu onkologiju.

Loša dijagnoza svakako je teška za pacijente, ali i za lekare koji imaju veliku odgovornost. Zbog toga je, kako tvrde stručnjaci, u procesu izlečenja, međusobno poverenje nemerljivo važno.

strana 1 od 783 idi na stranu