U Srbiji 21 slučaj novog gripa

Beograd -- Još dvojica učesnika Univerzijade obolela od novog gripa, a ukupan broj potvrđenih slučajeva u Srbiji porastao je na 21.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

To je šest slučajeva više nego u petak, kada je objavljen poslednji izveštaj. Pored sportiste iz Australije, oboleli su i sportista iz Argentine i Ugande.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da je u 18 slučajeva od ukupno 21, koliko ih je registrovano, reč o osobama koje su doputovale iz zemalja u kojima je ranije registovana pojava gripa. Reč je o Argentini, Australiji, Kanadi, Velikoj Britaniji i SAD.

Tri obolele osobe su bile u kontaktu s potvrđeno obolelim ljudima.

Reč je o dve osobe koje su bile u kontaktu s prvim registrovanim obolelim u Crnoj Gori i, kako proizlazi iz saopštenja, o sportisti iz Ugande.

Sve osobe s kojima su oboleli bili u kontaktu su pod stalnim zdravstvenim nadzorom.

Registrovana su i tri verovatna slučaja obolevanja. To su osobe s razvijenim simptomima bolesti koje su bile u kontaktu s potvrđeno obolelima, ali bez laboratorijske potvrde dijagnoze.

Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Sombora, Niša, Srbobrana, Nove Pazove i Šapca.

Među obolelima su i trojica sportista iz Australije, Argentine i Ugande.

NUNS: O gripu izveštavati samo istinito

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apelovalo je na sva javna glasila da u izveštavanju o novom virusu gripa A H1N1 postupaju veoma pažljivo, u skladu sa izuzetnom društvenom ulogom i odgovornošću medija.

Svakodnevno informisanje o novoj bolesti od prvorazrednog je javnog interesa, ali se u obradi tema najstrože mora voditi računa o istinitosti podataka i pouzdanosti izvora informacija, jer javno iznošenje lažnih podataka, proizvoljnih stavova i glasina može izazvati paniku i druge nepredvidljive i opasne reakcije građana, saopštio je NUNS.

NUNS ukazuje da su upravo zbog osetljivosti teme kakva je zarazna bolest, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju, "novinar i odgovorni urednik javnog glasila dužni da pre objavljivanja informacije provere njeno poreklo, istinitost i potpunost".

Kodeks novinara Srbije propisuje da "novinar ne sme među ljude unositi neopravdan strah niti ulivati lažne nade", kao i da "novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama...", navedeno je u saopštenju.

strana 1 od 105 idi na stranu