OPEK neće smanjivati proizvodnju

Organizacija zemalja izvoznica nafte zadržaće sadašnji nivo proizvodnje jer bi novo smanjenje dodatno opteretilo svetsku privredu u vreme ekonomske krize.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2009.

08:38

Default images

Ministri OPEK na sastanku održanom u nedelju u Beču ocenili su da bi novo smanjenje proizvodnje dovelo do smanjenja ponude na tržištu i skoka cene nafte. Najavljeno je da će pokušati da ubede i individualne proizvođače da ne podižu svoje kvote. Nafta se prodaje za oko 30 dolara ove nedelje, što je za trećinu manje od rekordne cene postignute letos.

Takva cena prinudila je mnoge članice OPEK-a da revidiraju državnu potrošnju jer proizvođači nafte neće biti u mogućnosti da investiraju u proizvodnju.

Neke članice zahtevale su direktno smanjenje proizvodnje nafte, ali su ostale, poput Saudijske Arabije, pozvale proizvođače da to ne čine kako ne bi došlo do naglog skoka cene.

"U isto vreme konferencija konstatuje da zemlje koje nisu članice OPEK-a emituju rast od 0.4 barela dnevno u 2009 na ukupnu proizvodnju od 50,7 barela. Dok će članice, na dnevnom nivou u 2009-oj proizvoditi 20.1 milion barela dnevno što je redukcija od 1.8 miliona dnevno u odnosu na 2008" objasnio je portparol OPEK-a Omar Ibrahim.

Procenjuje se da bi smanjenje proizvodnje od 10 odsto dovelo do proizvodnje 400 hiljada barela manje, što bi dovelo do drastičnog skoka cena. Drugi najveći izvoznik nafte, Rusija, koja je učestvovala na sastanku OPEK-a kao posmatrač, najavila je tešnju saradnju sa tom organizacijom i iznela predloge za sprečavanje daljeg pada cene.

Sledeći sastanak OPEK-a zakazan je za 28. maj u Beču, a do tada sekretarijat organizacije treba da nadgleda uticaj poslednjeg smanjenja proizvodnje na tržište nafte. Drugi najveći izvoznik nafte, Rusija, koja je učestvovala na sastanku OPEK-a kao posmatrač, najavila je tešnju saradnju sa tom organizacijom i iznela predloge za sprečavanje daljeg pada cene nafte.

Sledeći sastanak OPEK-a zakazan je za 28. maj u Beču, a do tada sekretarijat te organizacije treba da nadgleda uticaj poslednjeg smanjenja proizvodnje na tržište nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: