Obama na samitu EU-SAD u Pragu

Prag -- Češkoj će se za vreme predsedavanja EU ostvariti želja da Prag bude domaćin samita EU-SAD, i ugosti američkog predsednika Baraka Obamu.

Izvor: Beta
Podeli

Samit koji još nije sazvan i posetu Baraka Obame Pragu 4. i 5. aprila koja je još samo u sferi najava, potvrdio je za današnje "Pravo" češki premijer Mirek Topolanek.

"Obama će doći na poziv češkog predsedništva na neformalni sastanak sa liderima dvadesetsedmorke", kazao je Topolanek češkom listu.

Premijer je dodao da pošto će to biti neformalni samit, radi se pre svega o tome da nova američka administracija predstavi spoljnopolitičke prioritet i plan saradnje sa EU.

"Pošto poseta sledi posle sastanka G20 u Londonu i samita NATO u Strazburu, agenda je predodređena - energetika, klima, trgovina", rekao je Topolanek.

Češka prestonica već ima iskustva kako da se pretvori u dobro čuvanu tvrđavu zbog neke od strogo obezbeđivanih zvanica, pošto je to već oprobala 2002. godine tokom samita NATO i pretprošle godine prilikom posete tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša.

Novi američki predsednik, za razliku od svog prethodnika u Pragu, ne mora da se plaši da će na njega neko pokušati da baci paradajz, trula jaja ili sad već poslovičnu cipelu, ali demonstracije tokom Obamine posete Pragu pripremaju protivnici američkog antiraketnog štita u Češkoj.

"Sigurno ćemo predsedniku na nenasilni način staviti do znanja da većina Cceha američki radar ne želi", rekao je za današnju "Mladu frontu Dnes" Jan Tamaš iz građanske inicijative Ne bazama.

"Svi za jednog - jedan za sve"

Premijer Češke Mirek Topolanek pozvao je u ime Evropske unije njene članice da se protiv globalne ekonomske krize bore zajedno, poštujući pravila slobodnog tržišta i ne preduzimaju nikakve mere koje bi oštetila druge.

"Evropa će krizu savladati samo zajedničkim i koordiniranim pristupom u okviru pravila Unije. Ne želimo nikakve nove linije podela, ne želimo da se Evropa deli bilo na liniji sever-jug bilo na liniji istok-zapad", navodi se u saopštenju Topolaneka pred sutrašnji neformalni vanredni samit EU u Briselu posvećen ekonomskoj krizi.

Za Češku, kao predsedavajuću zemlju Uniji, ključni zaključak sutrašnjeg samita trebalo bi da bude da unutrašnje tržište EU mora da ostane jedinstveno i bez barijera.

"Neformalni sastanak u nedelju trebalo bi da istakne da je za finansijske stimulanse u zemljama članicama ključno da se oslobodi zamrznuti protok kredita", navodi se u saopštenju koje je češko predsedništvo objavilo na svom sajtu.

Češka takođe sutra želi da čuje jasno "Ne" protekcionizmu i merama koje bi radi spasa vlastite privrede mogle da nanesu štetu ostalima.

"Svi za jednog - jedan za sve, nije samo moto tri musketara. To je parola kojom bi trebalo da se rukovodimo narednih meseci pošto je 27 više od 16 plus 11 ili 15 plus 12", kazala je češka ambasadorka pri EU Milena Vicenova.

Ona je time ukazala na protivljenje Češke, ali i Evropske komisije, koja takođe zahteva koordiniran zajednički pristup, da svoje posebne mere protiv krize donose zemlje evrozone, ili samo stare članice.

Svet

Netenjahu odustao od pregovora

Jerusalim -- Lider partije Likud Benjam Netanjahu odustao je od daljih pregovora o formiranju koalicione vlade sa šeficom partije Kadima Cipi Livni, saopšteno je večeras.

Svet subota 28.02. 21:00 Komentara: 0

Eksplozija na stanici metroa

Kairo -- Nepoznati počinilac bacio je danas molotovljev koktel na stanicu metroa u Kairu u kojoj je bilo mnogo putnika, ali u tom napadu nije bilo povređenih.

Svet subota 28.02. 20:35 Komentara: 0

Bangladeš: Vojska lojalna vladi

Daka -- Vojska Bangladeša potvrdila je da podržava vladu Šeik Hasine, posle pobune pripadnika paravojnih jedinica u kojoj je ubijeno najmanje 80 ljudi, većinom oficira.

Svet subota 28.02. 19:57 Komentara: 0

Abas očekuje pomoć za Gazu

Ramala -- Sredstvima za obnovu pojasa Gaze trebalo da bi da upravlja Palestinska uprava, a ne Hamas, složili su se palestinski predsednik Mahmud Abas i Havijer Solana.

Svet subota 28.02. 17:39 Komentara: 0

Razgovori vojske SAD i Kine

Peking, Seul -- Visoki vojni zvaničnici SAD i Kine dogovorili su se da produže vojne ugovore suspendovane u oktobru, kada je Vašington objavio prodaju naoružanja Tajvanu.

Svet subota 28.02. 17:23 Komentara: 0
strana 1 od 240 idi na stranu