UNMIK: Beograd nas nije kontaktirao

UNMIK navodi da beogradske vlasti još nisu kontaktirale sa misijom UN povodom trojice Albanaca iz Gnjilana koje Beograd tereti za zločine nad Srbima.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 29.12.2008.

00:39

Default images

"Koliko znam, UNMIK još nije dobio nikakav zvaničan zahtev iz Beograda po tom pitanju", rekao je portparol UNMIK-a Rasel Giki za agenciju Beta. Na pitanje da li će UNMIK moći da pomogne Beogradu pošto je svoje nadležnosti u oblasti policije i pravosuđa preneo na misiju EU, Giki je kazao da za sada ne može da spekuliše na tu temu.

"Nove informacije mogu vam dati samo ako i kada dobijemo zvaničan zahtev iz Beograda", rekao je Giki.

Pripadnici MUP Srbije uhapsili su u petak desetoricu Albanaca u Preševu zbog sumnje da su, kao pripadnici Gnjilanske grupe OVK, odgovorni za zločine nad civilima u regionu Gnjilana.

Ministar policije Srbije Ivica Dačić rekao je tada da trojica vođa te grupe nisu dostupni srpskim vlastima jer žive u Gnjilanu, kao i da će po tom pitanju tražiti pomoć od UNMIK-a.

Krasnići: Osloboditi uhapšene

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići zatražio je oslobađanje Albanaca iz Preševa koji su osumnjičeni za ratne zločine.

On je zatražio i reagovanje međunarodne zajednice. "Smatram da bi međunarodna zajednica trebalo da pojača pritisak na agresivnu i represivnu politiku koja podstiče rat, a koju Srbija primenjuje ovih dana," rekao je Krasnići, a prenosi prištinski list Koha ditore.

A u Makedoniji, vladajuća Demokratska unija za integraciju Alija Ahmetija osudila je hapšenje bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova u Preševu.

DUI smatra da se "iza hapšenja zbog navodnih zločina prema srpskom stanovništvu na Kosovu krije politički scenario zvaničnog Beograda za destabilizaciju situacije i konačno, za uspešnu realizaciju plana o podeli Kosova".

Albance u Bujanovcu, Preševu i Medveđi DUI je pozvala da se "uzdrže i da hladnokrvno pokušaju da prevaziđu tenzije u regionu naseljenom većinom Albanacima".

Napuštanje Preševa?

Prištinski mediji javljaju, pozivajući se na udruženja bivših boraca OVK, da je jedanaest bivših pripadnika OVK napustilo opštinu Preševo i smestilo se u Gnjilane nakon hapšenja deset Albanaca iz Preševa.

Agencija Kosovalajv prenela je da su bivši borci OVK koji su stigli u Gnjilane zatražili od kosovskih institucija rešenje za njihov status "kako ne bi ostali na milost i nemilost vremena".

Predsednik udruženja proizašlih iz bivše OVK u Gnjilanu, Ahmet Daku, izjavio je za tu agenciju da je posle hapšenja deset pripadnika bivše OVK, drugih 11 zatražilo da budu smešteni u Gnjilanu.

Prema njegovim rečima, ima i pripadnika bivše OVK koji su se smestili kod prijatelja i rodbine i nisu se prijavili kod Udruženja proizašlih iz OVK.

Daku je ocenio da je hapšenje u Preševu izazvalo uznemirenje i nezadovoljstvo kod građana i učesnika rata na Kosovu.

"Srbija hapšenjima pokušava da skriva svoje zločine u regionu opštine Gnjilane", ocenio je Daku pominjući da su zločini izvršeni u selima Žegra, Laštica, Lofce i drugim naseljima.

Prema njegovim rečima, jedan broj uhapšenih u Preševu uopšte nisu pripadali bivšoj OVK, što prema njemu pokazuje da je optužnica izmišljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: