Konkurs za gradski most na Dunavu

Novosadski Zavod za izgradnju grada raspisao međunarodni konkurs za idejno rešenje i projekat novog gradskog mosta na Dunavu.

Izvor: B92

Nedelja, 31.08.2008.

00:19

Default images

Konkurs je objavljen u republičkom službenom glasniku, ali i, po prvi put, u Fajnenšel tajmsu. Poziv će danas biti objavljen i u domaćim novinama, a zainteresovani će konkursnu dokumentaciju moći da vide i otkupe od 5. septembra do 5 decembra. Njegova cena će biti između 30 i 40 miliona evra.

Odluka o gradnji novog mosta preko Dunava doneta je ubrzo nakon formiranja nove gradske vlasti. Kako bi što više firmi učestvovalo na konkursu za idejno rešenje i projekat, ali i da bi on bio što transparentniji, objavljen je konkurs i u inostranstvu.



Prilikom sastavljanja konkursne dokumentacije uzete su u obzir dve saobraćajne studije koje potvrđuju potrebu za novim mostom, a odluka da se most gradi doneta je iz dva razloga.

"Prvi je da smanjimo gužvu u strogom centru Novog Sada. Drugi, da u potpunosti izmestimo putnički saobraćaj iz Petrovaradinske tvrđave i kompleksa gradića i podgrađa i da tako na najefikasniji mogući način zaštitimo kulturno-istorijski kompleks Petrovaradinske tvrđave", kaže direktor Zavoda za izgradnju grada Borislav Novaković.

On dodaje da je saobraćajnu studiju uradio Univerzitet u Novom Sadu, a prethodnu studiju opravdanosti je uradio CIP, koja potvrđuje da je potreban most na tom koridoru, kao i da su na tom koridoru potrebne četiri trake.

Nakon 5. decembra, do kada će zainteresovani moći da ostvare uvid u konkurs i otkupe dokumentaciju sledi javno otvaranje ponuda, a 40 dana nakon toga biće izabran najbolji ponuđač.

Ukoliko ne dođe nepredviđenih dešavanja, novi most bi trebalo da bude gotov do 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: