Po 19. put odloženo suđenje sudiji

Danas je po 19. put odložen glavni pretres na suđenju sudiji Okružnog suda u Nišu Stojadinu Jovanoviću.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

14:11

Default images

Jovanović i zrenjaninski biznismen Anđelko Bitević optuženi su za primanja i davanja mita. Današnje suđenje odloženo je jer se "nisu stekli uslovi" da Bitević, koji je u pritvoru u Beogradu, prisustvuje suđenju. Poziv za suđenje vraćen je u zrenjaninski sud iz Okružnog suda u Beogradu bez objašnjenja.

Predsednik Okružnog sud u Zrenjaninu Peter Kiš, koji predsedava veću, rekao je agenciji Beta da suđenje koje je počelo 24. januara 2005. godine traje dugo jer optužnica Bitevića tereti za više krivičnih dela, a postupkom je obuhvaćen i Bitevićev knjigovođa.

"Što se tiče dela koji se odnosi na sudiju Jovanovića, to je već odavno zrelo za presuđenje. Međutim, teško je u ovoj fazi izdvajati neki postupak", rekao je Kiš.

Okružno javno tužilaštvo u Zrenjaninu tereti sudiju Jovanovića da je od vlasnika zrenjaninskog preduzeća "Viktori" Anđelka Bitevića primio poklon u vidu stana u Budvi vrednog 36.800 evra, kako bi ga oslobodio krivice za učešće u aferi trovanja lozovom rakijom.

Jovanović je pred Okružnim sudom u Nišu svojevremeno oslobodio Bitevića optužbe da je niškom preduzetniku Miroslavu Živadinoviću - Zozi prodao metil-alkohol za proizvodnju alkoholnog pića od kojeg se početkom 1998. godine otrovalo 56 ljudi, a 43 njih je preminulo.

U ponovoljenom sudskom postupku, kojim nije predsedavao sudija Jovanović, Bitević je pravosnažno osuđen na šest godina zatvora i on će, prema rečima sudije Petera Kiša, biti upućen na izdržavanje kazne odmah po izlasku iz pritvora u Beogradu.

Optužnica je protiv Bitevića u dva navrata proširena zbog sumnje da je utajio porez. Istovremeno, optužena je i Marija Bodvai zbog izbegavanja plaćenja poreza, pošto je u svojstvu Bitevićevog knjigovođe učestvovala u organizaciji nezakonitog poslovanja.

Vrhovni sud Srbije doneo je 2005. godine odluku da se iz spisa izdvoje transkripti prisluškivanih razgovora Jovanovića i Bitevića jer se u njima ne pominje da je potpisan sporazum MUP-a Srbije i Bezbedonosno-informativne agencije, koja je načinila sporne transkripte.

Bitević je negirao da je počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret i optužio okružnog tužioca Dragana Lazića da iza svega stoji politička pozadina, dok je sudija Jovanović rekao da stan nije dobio od Bitevića, već "na ime duga od određene osobe".

Beogradska policija uhapsila je 17. januara 2008. Bitevića i još dve osobe, zbog toga što je kao vlasnik preduzeća "Freš milk" iz Zrenjanina zloupotrebio službeni položaj na štetu "Hipo Alpe Adria lizinga".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: