Lajčak: Reforma ili stagnacija

Ako ne bude reforme policije BiH, to će "značiti političku stagnaciju i gubitak vremena", smatra Miroslav Lajčak.

Izvor: B92

Subota, 29.03.2008.

12:06

Default images

Na konferenciji za novinare pred nastavak neforalnog sastanka šefova diplomatije EU na Brdu kod Kranja, visoki predstavnik u BiH Lajčak je rekao da "nije sto posto uveren" da će taj zakon biti usvojen na sednici 2. aprila.

On je rekao da stranke u BiH koje imaju većinu u parlamentu još vode raspravu o amandmanima na zakon o reformi policije i da su još daleko od konsenzusa.

Lajčak je, međutim, dodao da je "politička realnost takva" da su stranke koje imaju većinu u parlamentu BiH uložile svoj kredibilitet u to i da bi neusvajanje reforme bilo njihov poraz.

"Nadam se da će sledeće nedelje razum prevladati i zakon biti usvojen, što će otvoriti put za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i otpočinjanje ozbiljnije faze u procesu pridruživanja", rekao je Lajčak, koji je i specijalni predstavnik EU u BiH.

Prema njegovim rečima, osnovni razlog za odsustvo dogovora o reformi policije leži u tome što nije rešeno "ključno pitanje podele vlasti između tri konstitutivna naroda", odnosno nacionalno pitanje u BiH.

Lajčak je rekao da se naciolnalno pitanje može rešiti ili nametanjem spolja, što, kako je rekao, ne bi bilo dobro, ili rešavanjem kroz proces evropskih integracija.

Visoki predstavnik u BiH je rekao i da je pitanje meseci, a ne godina, kada će "OHR otići iz BiH", a EU preuzeti vodeću ulogu u toj zemlji.

Lajčak pozvao je danas Evropsku uniju da ne primenjuje dvostruke standarde u regionu zapadnog Balkana i da zbog pažnje koja se sada poklanja Srbiji i Kosovu, ne zanemari BiH.

Lajčak je rekao da ima razumevanje za odluke EU koje treba da podstaknu pridruživanje Srbije, ali da one imaju posebnu težinu sa stanovišta BiH, posebno Bošnjaka, s obzirom da su ratni lideri bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić na slobodi.

"Karadžić i Mladić su bosanski Srbi, počinili su ratne zločine i dok su na slobodi, rat nije gotov" , rekao je Lajčak.

On je rekao da bi dalja liberalizacija viznog režima za Srbiju mogla da dovede do toga da građani Republike Srpske ubrzo zatraže srpske pasoše, kao što mnogi Hrvati u BiH imaju hrvatske pasoše, zbog čega bi se Bošnjaci osetili uskraćenim.

Lajčak je rekao i da nema opasnosti od destabilizacije BiH zbog pitanja Kosova. Dodao je da ne očekuje tako nešto u budućnosti, navodeći da je situacija u BiH "mirna i pod kontrolom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: