Kakav je potrošač u Srbiji

Srpski potrošač je vrlo zahvalan i uživa u kupovini skoro najviše u Evropi, ukazuju stručnjaci.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2008.

16:34

Default images

Prilikom svakodnevnih takozvanih "malih kupovina“, najviše ljudi troši između 150 i 300 dinara, dok jedna petina građana troši manje od 150 dinara, odosno kupuje hleb, mleko, novine i cigarete. Građani Srbije izdvajaju 44 odsto prihoda na hranu, na kafu troše više od evropskog proseka, a na šampone i dezodoranse manje, pokazuju podaci kompanije za istraživanje tržišta GFK.

Oko 80 odsto građana povremeno odlazi u "velike kupovine" i troši u proseku 3.400 dinara.

Račune građani i dalje plaćaju gotovinom, ali raste i broj onih koji plaćaju karticama. Zanimljivo je da siromašniji građani i dalje kupuju u malim prodavnicama, koje su obično skuplje, smatra Goran Tintor, direktor agencije GFK.

"Interesantno je da što jedno domaćinstvo ima manje para, oni svoje kupovine većinom obavljaju u manjim prodavnicama, koje su, u stvari, skuplje, i to je paradoks koji se može objasniti na više načina - u mnogim slučajevima oni nemaju izbora, pogotovu u manjim sredinama, a u sredinama u kojima imaju izbora, prosto ne mogu da dođu do većih radnji", objašnjava Tintor.

Stručnjaci ukazuju da je srpski potrošač sada u teškom položaju. S jedne strane, sve je više trgovinskih lanaca s bogatom ponudom koja "mami" na potrošnju, ali male finansijske mogućnosti domaćeg potrošača navode da vodi računa o ceni.

Prema istraživanju, građani Srbije uživaju u kupovini više nego građani ostalih evropskih zemalja, nisu zahtevni i kupovinom žele da pobegnu od realnosti i stvore utisak boljeg života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: