Dan policije

Ministar policije Dragan Jočić položio, povodom Dana policije, venac na spomen-ploču Jakovu Nenadoviću.

Izvor: Beta

Nedelja, 27.05.2007.

12:37

Default images

U kraćem govoru ispred zgrade MUP-a, Jočić je podsetio da je Jakov Nenadović pre 196 godina postao prvi ministar unutrašnjih poslova i član vlade, čime je počelo uspostavljanje moderne srpske države.

On je dodao da lovorov venac položen na spomen ploču Nenadoviću predstavlja "istrajnost i uspeh" i prisutnima poželeo da Dan policije svake godine slave u bezbednijoj Srbiji.

Polaganju venca prisustvovali su predstavnici MUP-a, direktor policije Milorad Veljović, predstavnici Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i studenti Policijske akademije.

MUP Srbije je do 2001. kao praznik obeležavao 13. maj, Dan bezbednosti. U sklopu zalaganja za depolitizaciju tog ministarstva, 2001. je odlučeno da se praznuje Dan policije, koji se poklapa s pravoslavnim praznikom Trojice, a taj praznik obeležava se 50. dana posle Uskrsa.

Dan policije se obeležava u znak sećanja na srpske žandarme koji su se, na Trojice, 15. juna 1862, kod Čukur-česme u Beogradu suprotstavili višestruko jačoj turskoj vojsci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: