Ukrajina: Izbori i za predsednika

Raspuštena skupština Ukrajine usvojila odluku da izbori treba da budu održani u roku od 90 dana od unošenja izmena u Ustav.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2007.

20:44

Default images

Deputati skupštine su naveli d bi ti izbori morali da budu održani ne kasnije od 9. decembra ove godine, i to i za poslanike nove skupštine i za predsednika Ukrajine.

Deputati skupštine su naveli d bi ti izbori morali da budu održani ne kasnije od 9. decembra ove godine, i to i za poslanike nove skupštine i za
predsednika Ukrajine.

Predloženo je da se izmene Ustava, kojima bi bilo predviđeno održavanje prevremenih i predsedničkih izbora, pripreme do 15. juna, a vladi je naloženo da pripremi finansiranje izbora i Centralnoj izbornoj komisiji da pripremi sprovođenje izbornog procesa.

Time je samo produbljena politička kriza u zemlji gde je uz odsustvo dogovora suprotstavljenih političkih snaga nastavljeno donošenje potpuno
suprotnih akata skupštine i predsednika Viktora Juščenka.

Predsednik Juščenko je 2. aprila ukazom raspustio Radu i raspisao izbore za 27. maj, a potom drugim ukazom poništio prvi i pomerio izbore za 24. jun.

Današnja odluka doneta je većinom od 234 glasa, od potrebnih 226.

Većinu u ukrajinskom parlamentu imaju Partija regiona premijera Viktora Janukoviča, socijalisti i komunisti, koji se protive sprovođenju Juščenkovih ukaza, smatrajući ih protivustavnim, i ne žele da učestvuju na izborima ukoliko ne bude dogovora.

Ustavni sud Ukrajine zaseda duže od dve nedelje, ali se do sada ne izjašnjava ni o prvom ni o drugom predsedničkom ukazu, dok se ispred zgrade suda svakodnevno okupljaju pristalice vladajuće skupštinske koalicije.

Janukovič je optužio Juščenka da se "igra sa državom" i da su ukazi "politički pritisak čoveka koji govori da je privržen demokratskim principima".
 Predstavnici Janukovičeve partije optužili su Juščenka i da se, nastupom na opozicionom mitingu 28. aprila sa bivšom premijerkom Julijom Timošenko, otvoreno stavio na jednu stranu "koja je u zemlji manjinska" i da izaziva raskol u Ukrajini.

Član frakcije Partije regiona Ana German je preporučila Juščenku da "ukoliko je predsednik cele Ukrajine a ne njene tri oblasti, ne izlazi ni na kakve tuđe mitinge, nego da sazove sopstveni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: