Nova Vojna služba u Poljskoj

U Poljskoj je prestala da postoji stara obaveštajna Vojna informativna služba, a od 2.500 agenata svega 600 prećiće u novoformirane.

Izvor: B92

Subota, 30.09.2006.

19:57

Default images

Umesto stare, uspostavljene su dve nove službe - vojnu obaveštajna i vojna kontraobaveštajna služba. "Umesto da brani bezbednost Poljske vojna obaveštajna služba je u poslednjih 15 godina manipulisala političkim, privrednim i medijskim životom zemlje", rekao je na večerašnjoj konferenciji za novinare zamenik ministra odbrane Antoni Maćerevič.

Maćerevič je poslednja dva meseca radio na gašenju dosadašnje vojne obaveštajne službe, pošto je vlada premijera Jaroslava Kačinjskog optužila da je bila utočište komunističkih agenata.

"To je bila formacija koja je bila direktni nastavak komunističkog sistema u Poljskoj", kazao je Maćerevič.

"Jedna od glavnih aktivnosti (stare) službe bila je da ovlada
medijima i politikom i da njima manipuliše", kazao je Maćerevič iako novinarima nije hteo da pomene nijedno ime, niti koliko novinara i političara i iz kojih partija je služba uspela da navrbuje.

Poljski mediji sinoć su objavili da postoji spisak agenata novinara i to vrlo poznatih uglednih imena čiji članci se i danas objavljuju na prvim stranama štampe i udarnim emisijama elektronskih medija.

Maćerevič je takođe pomenuo da su nađeni tragovi inspiracije nelegalnih aktivnosti i manipulacija od strane stranih država, ali nije želeo da precizira kojih.

"Detaljni izveštaj podneću predsedniku i premijeru već naredne nedelje a oni će odlučiti kako da ga obelodane javnosti", kazao je Maćerevič i demantovao nagađanja da taj izveštaj sadrži i listu novinara agenata.

Predsednik Poljske Leh Kačinjski pristalica je toga da se objave i dosije agenata novinara.

"U Poljskoj ne možemo da napravimo red, ako ne odgovorimo na pitanje ko je ko i ako ne otvorimo izvesne dosije iz vremena posle 1989.
godine", rekao je danas Kačinjski.

Mediji i opozicija izrazili su bojazni da detalji i konkretna imena neće biti dostupna javnosti i da će izveštaj samo poslužiti za nagađanja, klevete i diskreditovanja političara i novinara, bez konkretnih dokaza.

Podsećaju na nedavni skandal kada je Maćerevič optužio većinu bivših ministara inostranih poslova Poljske od pada komunizma do danas da su bili ruski agenti.

Pošto je njegova izjava izazvala skandal a opomenuli su ga i šef države i premijer da je preterao izvinio se, rekavši da je to bio samo "misaoni kuršlus".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: