Srbija naslednik članstva u MMF-u

Ministri finansija Crne Gore i Srbije Igor Lukšić i Mlađan Dinkić postigli su dogovor da Srbija nasledi članstvo SCG u MMF-u.

Izvor: B92

Sreda, 28.06.2006.

08:26

Default images

Dogovorom je predviđeno da Srbija refundira određeni iznos Crnoj Gori, koji podrazumeva regulisanje obaveza Crne Gore prema tim finansijskim institucijama. Kako B92 nezvanično saznaje, Srbija će Crnoj Gori refundirati 33 miliona dolara. Ovim dogovorom Srbija zadržava kvotu od 700 milona dolara u MMF-u,a Crna Gora da bi se učlanila u Svetsku banku i MMF treba da plati 44 miliona dolara.

Sastanku u Podgorici prisustvovali su i predsednik Saveta Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić. A posle dvonedeljnih konsultacija sa predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke, delegacija MMF juče je pohvalila mere koje su preduzete za obarenje inflacije uz napomenu da ima još prostora da se utiče na smanjenje cena. Ta ocena je došla dan pošto je ministarstvo finansija saopštilo da će junska inflacija biti nula, što se nije dogodilo u proteklih devet godina.

Prema rečima šefa misije MMF-a za SCG Pitera Dojla Vlada Srbije inflaciju može da obori ukidanjem monopola i to, za početak, ukidanjem Uredbe o zabrani uvoza naftnih derivata. "Smanjenje inflacije je važno jer će to pomoći da se otvaraju nova radna mesta. Naime, rast cena jedan je od najvažanijih pokazatelja za svakog ko hoće da ulaže, a samo niža inflacija može da podstakne nove investicije u vašu zemlju. Srbija sada ima najveći rast cena u čitavom regionu i Evropi", rekao je Dojl.

Kori Udovički kaže da je Srbija na zadovoljavajućem ekonomskom putu već više godina: "Ne toliko dobrom u smislu izvesnosti u sigurnu budućnost, jer postoje brojni rizici, ali privreda raste, izvoz raste, zarade, ma koliko sporo, ipak se kreću."

"Glavni rizik koji je MMF istakao jeste da moramo da zagrizemo u još velike troškove i nisku konkurentnost naše realne privrede, tu su naglasili problem uredbe o uvozu naftnih derivata, i da ne možemo da imamo ovoliku fiskalnu potrošnju, a kamoli da je povećamo na investicije, a da ne smanjimo druge izdatke", rekla je za B92 Udovički.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: