"Srbiju u Evropu"

U Beogradu održan protestni miting "Srbiju u Evropu", na kome se okupilo više hiljada građana, u organizaciji LDP-a, GSS-a, SDU i NVO.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 09.05.2006.

20:04

Default images

Liberalno-demokratska partija, Građanski savez Srbije, Socijaldemokratska unija i osam nevladinih organizacija organizovale su protest povodom 9. maja, Dana Evrope. Oni su zatražili ostavku Vlade Srbije i raspisivanje vanredenih parlamentarnih izbora. Oni su zatražili odgovornost Vlade za prekid pregovora sa Evropskom unijom.

Povodom Dana Evrope upućena je i poruka na svim svetskim jezicima da je Srbija u Evropi i da više nikome neće dozvoliti da je od nje udalji. Poruka da je Srbija za Evropu upućena je i predsedniku Evropske komisije u Briselu Žozeu Manuelu Barozu.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović pozvao je predsednika Srbije i lidera Demokratske stranke Borisa Tadića da stane na čelo demokratskih snaga u Srbiji. "Molim Tadića da nas povede kao predsednik demokratske Srbije ili da nam dopusti da mi njega povedemo, samo neka ne stoji više i neka ne ponavlja njihove fraze. Nikada se moderna Srbija nije okupljala na ovom mestu bez DS-a. Tu im je mesto, a ne u dogovoru o zakonu o crkvi s Koštunicom", rekao je Jovanović. On je vlastima u Srbiji poručio da je "prošao medeni mesec" i da je Srbija, tri godine posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, dobila opoziciju.

Lider LDP-a, koji je i bivši potpredsednik Vlade Srbije i DS-a, oštro je kritikovao premijera Vojislava Koštunicu, optuživši ga da je odgovoran što Mladić nije izručen Haškom tribunalu i za predstavljanje Srbije u lošem svetlu u međunarodnoj zajednici. "Nije tačno da je Srbija onakva kakvom je danas pravi vlada Koštunice. Ona je mnogo bolja, ali je rasuta i razbijena, zanemela pre tri godine, želela bi da živi bolje, ali nema organizacije i nema politike", rekao je Jovanović. "Ako si delinkvent u Srbiji - bićeš ministar policije, ako si najgori sudija - bićeš ministar pravde, ako si trut - bićeš premijer, jer Srbije mora da stoji u mestu", izjavio je Jovanović.
Uzeti gvozdenu metlu: Èedomir Jovanoviæ (B92)
On je ocenio da se Srbija nije rastala sa sistemom vrednosti iz prošle decenije i da "stoji musava od krvi i prljava od baruta". "Nismo mi taoci Mladića. To je laž. Mi smo taoci onih koji su stvorili ideologiju u kojoj je Mladić mogao da uradi ono što je uradio. To su oni koji nam danas kroje život, iz Akademije, crkve, iz Vlade i parlamenta, Udbe. Moramo promeniti politiku i u fokus staviti čoveka", rekao je Jovanović.
On je istakao da će Mladić biti prošlost kada "svako u društvu bude svestan zlodela koje je počinio". "Nije dovoljno uhapsiti tog čoveka i poslati ga u Hag. To je velika prevara i velika laž. U Hagu se sudi onima koji su izvršioci ratnih zločina, a ovde se moramo suočiti sa onima koji su stvorili politiku zločina", rekao je Jovanović. "Moramo uzeti gvozdenu metlu u ruke i krenuti od svakog suda, svake stanice policije, univerziteta, propale ekonomije, i odatle počistiti sve one koji zemlju drže kao taoca lažne istorije i zluradih mitova", istakao je Jovanović.

Na mitingu, kojem su prisustvovali uglavnom mladi, govorili su i predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać i predsednica Građanskog saveza Srbije Nataša Mićić, a u ime nevladinih organizacija predsednik Građanskih inicijativa Miljenko Dereta.

Miting je počeo tehno muzikom, a završen je koncertom beogradske grupe Kristali. Okupljeni su po završetku mitinga krenuli u protestnu šetnju beogradskim ulicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: