Sreda, 19.04.2006.

07:52

Neopreznost oduzima stan

Posle priče o bespravnoj gradnji i prodaji nelegalnih stanova po Beogradu, javili su se građani sa sličnim slučajevima.

Izvor: B92

Default images

Neki građani platili su ceh neoprezne kupovine nelegalnih objekata tako što su im srušeni stanovi. U ruševinama na Karaburmi nalaze se desetine hiljada evra koje su ljudi dali investitoru Aleksandru Lukiću. Trebalo je da dobiju stanove 2002. U ugovorima piše da kupuju stan u grubim radovima, ali da to podrazumeva priključke za struju, vodu, kanalizaciju i telefon.

Investitor Aleksandar Lukić obavezao se da objekat legalizuje, a da mu kupci samo daju novac. Posle četiri godine čekanja, oni su odlučili da krenu na sud. "Ovo je pokušaj da okupimo one koji su na sličan način prevareni da bi smo podneli prijavu javnom tužiocu, da bi država protiv takvih radova i takvih invetsitora pokrenula pravosudni proces”, kaže Radivoje Grozdanić, jedan od oštećenih.

Iste takve ugovore Lukić je sklapao i s drugim kupcima zgrada na Konjarniku, a vlasnicima placeva na kojima je gradio ili stanova koje je nadziđivao duguje stanove po sistemu ključ u ruke.

Sekretar za urbanizam i građevinske poslove Nenad Komatina kaže da je isti investitor bespravno sagradio čak 22 objekta na samo dve opštine. Pravnici kažu da svi koji su kupovali nelegalne stanove u sivoj fazi i koji se u njih nisu uselili imaju i krivično-pravnu i građansko-pravnu zaštitu. "Kada je reč o krivičnoj zaštiti, oni treba u sudskom postupku da dokažu da su dovedeni u zabludu. Naravno da je to teško jer to sve treba da dokazuju, ali u svakom slučaju imaju građansko-pravnu zaštitu, što znači pravo naknade štete, izmakle štete i nematerijalne štete”, kaže Borislava Rokvić, advokatica.

Proces pred sudom biće veoma dug, ali pravnici kažu da građani imaju veliku šansu da dokažu da su prevareni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: