"Poziv na linč Sonje Biserko"

Helsinški odbor u Srbiji je upozorio državne zvaničnike da je predsednica Odbora poslednjih dana izložena ozbiljnim pretnjama.

Izvor: B92

Utorak, 20.09.2005.

15:01

Default images

"Savet i saradnici Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji smatraju se obaveznim da upozore javnost da kampanja protiv nevladinih organizacija i njihovih čelnih ljudi, koja je započela u vreme Miloševićevog režima, traje i dalje, čak sa pojačanim intenzitetom", navodi se u pismu koje je upućeno državnim funkcionerima Srbije i relevantnim međunarodnim organizacijama.

Navodi se da je u tekstu koji je 8. septembra objavljen u listu "Tabloid", Sonja Biserko, između ostalog, optužena da je hrvatski špijun. Posebno zabrinjava što su u tekstu navedeni adresa Sonje Biserko i podaci o članovima njene najuže porodice koji mogu biti u posedu samo organa Državne bezbednosti.

"Iako su laži i mržnja prema Sonji Biserko konstantno prisutni u pojedinim medijima, ovaj najnoviji u nizu napada, je preteći i može imati veoma ozbiljne posledice. Objavljivanje njene privatne adrese, sa nazivom ulice, brojem ulaza i stana, predstavlja poziv na linč", navodi se u pismu.

Dodaje se da je u poslednjih godinu dana, Sonja Biserko više puta fizički napadnuta ispred svog stana sa čim je bila upoznata policija. Pre dva meseca obijen joj je stan, o čemu je policijska istraga u toku. Nakon provale, ispred ulaza u njenu zgradu postavljena je policijska patrola koja je nedavno povučena, navodi se u pismu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: