Predao se Sredoje Lukić

Haški optuženik Sredoje Lukić predao se policiji u sedištu MUP RS u Banjaluci, odakle će narednih dana otputovati u Hag.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 14.09.2005.

07:55

Default images

Predaja je rezultat saradnje službi bezbednosti Republike Srpske i Srbije. Sredoje Lukić je rođak haškog optuženika Milana Lukića, nedavno uhapšenog u Argentini. Haški tribunal tereti ga za kršenja zakona i običaja rata i zločine protiv čovečnosti tokom rata u BiH.

Sredoje Lukić je rođen 5. aprila 1961. u Rujištu, opština Višegrad. Pre rata radio je kao policajac u Višegradu, a po izbijanja sukoba se pridružio paravojnoj grupi Milana Lukića.

Optužnica pod nazivom "Predmet Vasiljević i drugi" govori da su u periodu od maja 1992. i najmanje do oktobra 1994. Mitar Vasiljević i ostali pripadnici paravojne grupe, uključujući Milana i Sredoja Lukića, počinili mnoge zločine u opštini Višegrad, uključujući ubistva, mučenje, napade, pljačku i uništavanje imovine.

Florans Artman: Skrivanje u Rusiji

Portparol Tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman kaže da su vlasti RS i Srbije informisale Tužilaštvo da je Sredoje Lukić, koji se krio u Rusiji, doputovao nazad i predao se. "Obavešteni smo da bi u narednim danima Lukić trebalo da bude prebačen u pritvorsku jedinicu u Hagu", izjavila je ona.

Florans Artman kaže da Tužilaštvo očekuje i da Dragan Zelenović, u avgustu uhapšen u Rusiji, bude uskoro prebačen u Hag. Ona je napomenula da se protiv Zelenovića u Rusiji vodi postupak zbog lažnog predstavljanja i korišćenja falsifikovanog pasoša. Zelenoviću se na teret stavljaju zločini nad muslimanskim civilima u Foči 1992. Tužilaštvo u Hagu već je tražilo da proces Zelenoviću bude ustupljen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Florans Artman kaže i da bi policijski general Vlastimir Đorđević, za kog se veruje da se još krije u Rusiji, trebalo da hitno bude prebačen u Hag da bi mu suđenje počelo sledeće godine, sa ostalim optuženima za zločine na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: