Čije je ostrvo?

Plan Direkcije Srbije za imovinu da proda odmaralište i zemljište na ostrvu Jakljan kod Dubrovnika izaziva polemike u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2005.

16:52

Default images

Kako je javio splitski dnevnik Slobodna Dalmacija, Direkcija Srbije za imovinu ponudila je na prodaju ostrvo Jakljan, veličine 3,5 kvadratnih kilometara, za 3,5 miliona evra. Iz Direkcije je potom saopšteno da je reč o prodaji dečijeg odmarališta i zemljišta na kom se ono nalazi, a ne celog ostrva.

Reč je o odmaralištu u kojem su u poslednjih 10 godina uglavnom letovali đaci iz Bosne i Hercegovine. Ostrvo čuva Anđelko Barać, koji kaže da umesto dece sada sve češće viđa biznismene. "Bila su neka dvojica iz SAD, pa jedan iz Indonezije, ali meni ništa nisu hteli da kažu", kaže on.

Predsednik opštine Dubrovnik Dubravka Šuica navodi da je iznenađena tvrdnjama, koje stižu iz Srbije, da je takmičenje za ostrvo Jakljan tek početak prodaje imovine na Jadranskoj obali. "Konkurs je legalan i legitiman, a grad Dubrovnik će učiniti sve kako bi učestvovao na konkursu i došau posed te imovine", kaže ona.

Iz Ministarstva mora Hrvatske poručuju da ostrvo ne može biti prodato jer je reč o pomorskom dobru, a Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske saopštava da pravni subjekti iz Srbije nemaju pravo da raspolažu nekretninama u Hrvatskoj jer je na snazi zabrana koja će važiti sve dok ne bude potpisan međudržavni ugovor o imovinsko-pravnim odnosima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: