Srbija prodaje hrvatsko ostrvce?

Republička Direkcija za imovinu Srbije odlučila je da proda prvi objekat koji je u vlasništvu Srbije, a nalazi se u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2005.

11:32

Default images

Iako je hrvatska štampa prenela da Srbija želi da proda hrvatsko ostrvo, iz Direkcije saopštavaju da se radi o dečjem odmaralištu i zemlji na kojoj se nalazi. Ostrvo Jakljan nadomak Dubrovnika, tokom srednjeg veka bilo je mesto za obolele od gube, a sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka letovalište za beogradske đake.

Kako je javio splitski dnevnik Slobodna Dalmacija, Direkcija za imovinu Srbije ponudila je na prodaju ostrvo Jakljan, veličine 3.5 kvadratnih kilometara, za 3,5 miliona evra.

U Direkciji za imovinu rekli su da se ne prodaje ostrvo, već samo objekti koji se nalaze na njemu, a koji su u vlasništvu Srbije. Takođe je rečeno da se prodaje i zemlja na kojima se nalaze objekti.

Objavljivanje da Srbija prodaje celo ostrvo su samo zlonamerne intrepretacije oglasa objavljenog u Politici i Vijesniku, kažu u Direkciji.

Savetnik direktora Direkcije Nebojša Negić rekao je da će 12. avgusta biti poznato ko je kupac tih objekata a da zainteresovanih ima dosta.

Nosilac prava na objekte na Jakljanu ima beogradski Centar za dečija letovališta i oporavilišta. U tom centru su rekli da oni nisu obavešteni o prodaji tog letovalištva i da je to samo jedan od šest objekata koje oni imaju na hrvatskom primorju. 

Nebojša Negić rekao je da će nakon prodaje imovine na Jakljanu biti i objavljen spisak ostale srpske imovine na hrvatskom primorju koja će biti ponuđena na prodaju. On kaže da ne može da se utvrdi tačna vrednost te imovine, jer će se za svaki objekat raditi nova procena.

Tokom rata u Hrvatskoj, ostrvo Jakljan koristilo je udruženje Međunarodno kumstvo detetu Herceg - Bosne iz Širokog Brijega koje vodi franjevac Jozo Zovko. Ugovor je sklopljen bez naknade, što je izazvalo burne rekacije u Dubrovniku, a ovih dana je istekao desetogodišnji ugovor.
Opširnije u Pregledu štampe

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: