U NJUJORKU ZABELEZEN SLUCAJ PLUCNOG ANTRAKSA

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2001.

18:00

Default images
Posle dijagnostifikovanja antraksa kod dve zene koje nemaju nikakve veze ni sa americkom vlascu, postom ili medijima, u SAD se pitaju da li su i obicni gradjani ugrozeni, javlja za B92 Milan Pavlica, novinar Glasa Amerike. Njujorske vlasti su u utorak potvrdile da je 61-godisnja sluzbenica u odeljenju za nabavku njujorske bolnice za uho, grlo i nos, preminula je od inhalacionog antraksa, dok je u Nju Dzersiju, 51-godisnja zena koja zivi u blizini poste u kojoj su nadjeni tragovi antraksa, obolela od koznog antraksa.

Jedna od teorija je i da su ove zene zarazene preko licne poste koja je kontaminirana posto je dosla u dodir sa pismima u kojima se nalazio antraks. U pojedinim medijskim izvestajima navodi se da je tako nesto moguce posto hartija od koje se prave koverte ima pore velicine 100 mikrona, sto bi omogucilo najopasnijim sporama antraksa velicine 1-5 mikrona koje izazivaju plucni antraks da prodru van zarezenog pisma i kontaminiraju ostalu postu. Da u Americi ne postoje samo lose vesti, pobrinuli su se sportski dogadjaji u toku prethodnog dana. Predsednik Bus bacio je prvu loptu u trecoj utakmici finala prvenstva u americkom bejzbolu na stadionu Jenkija u Njujorku koji u seriji gube sa 2-0 od Arizona Dajmondbeksa.

Pored toga kosarkaska super zvezda Majkl Dzordan juce se vratio na teren u istom gradu. To mu je drugi povratak, ovoga puta u dresu Vasington Vizardsa koji su otvorili ovogodisnju NBA sezonu u Medison skver gardenu protiv Njujork Niksa. Za ovu utakmicu vezana je i zanimljivost da je reziser Spajk Li na aukciji uspeo da proda nepoznatom kupcu kartu pored svog sedista za rekordnih 100 hiljada dolara. Anonimni navijac poklonio je kartu detetu jednog vatrogasca koji je poginuo u Svetskom trgovinskom centru, dok je suma dobijena na aukciji dodeljena fondu za porodice vatrogasaca koji su izgubili zivote 11. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: