PRIVODJENJA OTPORASA

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2000.

23:17

Default images
Policija u Nisu privela je sest aktivista Otpora na informativni razgovor uoci pocetka i u toku akcije tog pokreta. Aktivisti su pusteni su nakon sat vremena. Maloletni aktivista V.V. nakon izlaska iz policijske stanice rekao je novinarima da "ga je jedan policajac isamarao", kao i da su mu u policijskoj stanici oduzeli majicu Otpora. Aktivista Marko Bozovic je kazao da ga je ispitivao inspektor za razbojnistva i da mu je rekao da "postoji naredjenje", po kome u okolini policijske stanice "ne sme da se nosi majica Otpora". Oko 50 aktivista i gradjana, u vreme dok su se clanovi Otpora nalazili u pritvoru, zahtevalo je njihovo oslobadjanje, ali im policija nije dozvolila da pridju policijskoj stanici, vec ih je zaustavila na ulici ispred stanice. Akcija Otpora "Ubij ga glasom", trebalo je da predstavlja "izbore", na kojima su gradjani mogli da ubace glasacke listice u kutije na kojima je pisalo "za njega" i "protiv njega", ali je jedan policajac u civilu uoci akcije aktivistima oduzeo "glasacke kutije i glasacke listice". Akcija je, ipak, odrzana nakon sto su svi privedni aktivisti pusteni iz pritvora.

Otpor je saopstio da je u cetvrtak policija privela osmoro aktivista tog pokreta u Kraljevu i Loznici. U saopstenju se navodi da je u 13:30 sati u Kraljevu uhapseno petoro aktivista dok su ispred Skupstine opstine delili letke na natpisom "Gotov je!". Nisu saopstena imena privedenih, ali se navodi da se medju njima nalazi i maloletni A.D, star 16 godina. Dodaje se da su se nakon privodjenja ispred stanice policije okupili gradjani zahtevajucu njihovo pustanje. U sredu, oko 20.30 sati, policija u Loznici privela je Vesnu Jakovljevic, Dalibora Loznicu i Jelenu Grlicic dok su na autobuskoj stanici cekali posiljku propagandnog materijala. Navodi se da su policajci tada oduzeli hiljadu plakata, 500 majica i vise od sedam hiljada nalepnica Otpora, a da su aktivisti na informativnom razgovoru zadrzani do 2.30 ujutro.

Policija je u cetvrtak oko 16 casova ispred prostorija Narodnog pokreta Otpor u Beogradu privela pet aktivista tog pokreta i oduzela im 5.000 promeraka nedeljnika "Reporter". Kako se navodi u saopstenju, privedeni su aktivisti Rade Miletic, Ivan Marovic, Dusan Jovanovic i dvojica cija imena jos nisu poznata. Privedeni aktivisti su, kako je saopsteno, odvedeni u policijsku stanicu u ulici Majke Jevrosime. Otpor ce na ovaj incident reagovati tako sto ce u petak u 12 sati ispred zgrade Savezne skupstine deliti besplatne primerke banjaluckog nedeljnika, navodi se u saopstenju. Petoro aktivista Narodnog pokreta Otpor, koje je policija u cetvrtak uhapsila ispred prostorija Otpora u Beogradu, dok su unosili primerke casopisa Reporter, pusteni su nesto posle 21.00 cas. Kako je za FoNet rekao jedan od uhapsenih aktivista Rade Milic, aktivisti su slikani, uzeti su im otisci, a dvojicu su policajci tokom ispitivanja vezali lisicama za radijator. "Ivana Marovica i mene odveli su u podrum, a zatim i u celiju gde smo proveli tri sata. Nakon fotografisanja i uzimanja otisaka, vratili su me u celiju gde sam ostao oko sat vremena. Na ispitivanju su mi postavljana uobicajna pitanja" o angazovanju u Otporu, rekao je Milic. On je dodao da ga policajci vredjali, pretili mu i gurkali ga, a aktivista Ivan Marovic je dobio samar od fotografa u policiji.

Dvojica aktivista Otpora uhapseni su u cetvrtak uvece u Kragujevcu u pesackoj zoni. Privedeni su Ivan Milivojevic i Srdjan Milenkovic koji su prikupljali potpise za predsednicku kandidaturu Vojislava Kostunice.

U cetvrtak oko 20 casova su u Kraljevu privedeni cetvorica aktivista pokreta Otpor na putu do sela Zice gde je trebala da bude odrzana tribina "Otpor i izbori". Policija je napravila blokadu sa cetvoro kola i 'maricom'.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: