Stratfor: severnokorejska taktika Đinđića za Kosovo

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2003.

14:45

Default images

Srpski premijer Zoran Đinđić pokušava da pokrene rešavanje statusa Kosova, ali dok su SAD zauzete drugim pitanjima, Vašington će rešavanje tog problema prebaciti Evropskoj uniji, što je upravo ono sto Đinđić želi, procenjuje američka agencija za istraživanje javnog mnjenja Stratfor.

Prema ranijim rezolucijama UN, razgovori o statusu Kosova trebalo je da počnu polovinom 2002, tri godine posle povlačenja JNA sa Kosova. SAD i EU su odugovlačile sa tim pitanjem, insistirajući da međunarodna policija UN (UNMIK), prvo završi svoj zadatak, koji se sastojao u pružanju pomoći u formiranju kosovskih institucija, podseća agencija. Kako se dalje navodi, oklevanje (SAD i EU) rezultat je straha da bi bilo koji pregovori ili referendum o budućnosti pokrajine mogli da dovedu do nezavisnosti Kosova.

Srpskom premijeru je potrebna "nova goruća tema" koja bi mu obezbedila veću podršku na predstojećim izborima, pa je pribegao severnokorejskoj taktici i pokrenuo pitanje o statusu Kosova, dok je Bušova administracija zauzeta drugim stvarima, ocenjuje Stratfor. Kako se dalje navodi, Vašington nema prostora u svojoj međunarodnoj politici da se istovremeno bavi pitanjima Iraka, Venecuele, Severne Koreje i Jugoslavije. Sa stanovištva SAD, Jugoslavija je svakako najmanje značajna, i najlakše je da problem prebaci na nekog drugog, a taj "neko drugi" je EU.

Ukoliko Vašington problem Kosova prebaci na Evropu, Đinđić zna da neće morati da brine o eventualnoj nezavisnosti Kosova, ili Crne Gore, najmanje još godinu dana. Dotle, kako ocenjuje Stratfor, premijer Srbije se nada da će njegova vlada ponovo biti izabrana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: