Odluke Ustavne komisije - zataškavanje Đukanovićeve izjave

Izvor: B92

Nedelja, 12.01.2003.

11:10

Default images

Članovi Komisije za izradu Ustavne povelje iz Demokratske stranke Srbije i crnogorske opozicione koalicije "Za promene" smatraju da je u subotu održana sjednica Ustavne komisije i odluka koju je ona donela pokušaj da se zataška krajnje neprimerena i po budućnost državne zajednice potencijalno pogubna izjava crnogorskog premijera i jednog od potpisnika Beogradskog sporazuma Mila Đukanovića.

U pismu kojeg su u nedelju ovi članovi komisije uputili kopredsedavajućem Komisiji za izradu Ustavne povelje Dragoljubu Mićunoviću kaže se da način na koji je u subotu održana sjednica, u potpuno krnjem i za rad i odlučivanje nedovoljnom sastavu, teško mogu tumačiti samo kao izraz odsustva stvarne političke volje da se postigne koncenzus oko osnovnog pravnog akta nove državne zajednice.

"Naravno da to nije mogućno učiniti, odnosno nije mogućno drastičnim kršenjem Poslovnika o radu Komisije za izradu Ustavne povelje prikriti činjenicu da je predsjednik Vlade jedne države - članice buduće zajednice Srbije i Crne Gore jasno i glasno izjavio da će voditi politiku koja neće tražiti izgradnji, nego razgradnji te zajednice", stoji u pismu.

Ističe se da bi bilo mnogo bolje da je taj "iznenadno iskrsli problem" rešen odgovarajućim razjašnjenjem, nego što se, da bi se on gurnuo u drugi plan, ušlo u proceduralne teškoće i napravljen novi problem.

U pismu se napominje da ne postoji nijedno razložno objašnjenje zašto je nekolicina od prisutnih 13 članova Komisije, koja inače broji 27 ljudi, samovoljno odlučila da tekst Ustavne povelje dostavi republičkim parlamentima, što je suprotno i tekstu same Ustavne povelje, u čijem članu 67 piše da se "Zakon za sprovođenje Ustavne povelje donosi... na isti način i istovremeno s Ustavnom poveljom".

"Ma koliko bučnih fraza da je izgovoreno, nema nijedne kojom bi se takvo ponašanje moglo smisleno obrazložiti, da i ne govorimo o pravnoj neutemeljenosti", ističu članovi komisije DSS-a i crnogorske opozicije.

Oni su izrazili uverenje da će sledeća sednica Komicije za izradu Ustavne povelje biti održana "u normalnoj atmosferi i u regularnim uslovima", kao i da učesnici neće morati da se bave razrešavanjem dileme da li je sednica uopšte održana ili nije, kao što se u subotu dogodilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: