Zahtev RIK-u da proglasi pobedu Koštunice

Izvor: B92

Četvrtak, 12.12.2002.

15:02

Default images

Član predsedništva DSS-a Nebojša Bakarec i član RIK-a Branislav Ristivojević saopštili su u četvrtak da je pretragom spiskova utvrđeno da postoji nešto više od 835.000 osoba sa neispravnim ličnim podacima i da je biračko telo ustvari 5.690.207 birača. Prema matematici DSS-a, u tom slučaju na izbore je izašlo 51,78 odsto upisanih i Vojislav Koštunica je izabran za predsednika Srbije.

Član RIK-a Branislav Ristivojević tvrdi da niko od lica sa neispravnim ličnim podacima nije glasao jer nije ni mogao: "Ono što traži DSS nije, ne daj Bože, da ljudi koji su glasali da se brišu iz spiska. Ono što tražimo je da se konačni broj birača sravni sa stvarnim stanjem i da se na osnovu njega utvrde rezultati glasanja, a ne da se ponovo glasa ili glasački materijal menja. Pošto smo utvrdili da ti birači ne postoje, oni nisu mogli ni da glasaju. Nisu mogli duplo upisani zahvaljujući onom spreju, suština je da oni budu izbrisani iz biračkog spiska".

Funkcioner DSS-a Nebojša Bakarec izrazio je sumnju da će RIK usvojiti prigovor njegove stranke: "Iako naš prigovor sada sadrži konkretne dokaze, na primer kojih 414.000 lica nema ispravne matične brojeve, mi to sada imamo, očekujemo da će nam prigovor biti odbijen, naprosto zbog prirode RIK-a. Onda ćemo se obratiti žalbom Vrhovnom sudu Srbije". Bakarec je, ističući da je to samo njegovo lično mišljenje kao člana rukovodstva stranke, rekao da su u ovom slučaju potrebni i ulični protesti kako bi se problem rešio, ali da je odluka na organima stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: