Bez rasprave na sednici potkomisije o novim predlozima

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.11.2002.

20:29

Default images

Pred sednicu Ustavne potkomisije zakazanu za utorak, deo crnogorske delegacije održao je u ponedeljak sastanak na kojem je, između ostalog, razmatran predlog DS-a o načinu izbora poslanika za skupštinu buduće zajednice Srbije i Crne Gore. Na predlog DS-a da se najpre posredno izaberu poslanici, a 2004. godine neposrednim putem, predstavnici DPS-a, Socijaldemokratske partije i Liberalnog saveza formirali su svoj predlog za rešenje ovog pitanja, prenosi dopisnik Radija B92 iz Podgorice Srđan Janković. Dragan Kujović, koordinator crnogorske delegacije, saopštio je formulaciju koja bi se mogla naći u Ustavnoj povelji: "Mi bismo, shodno sporazumu, kazali da se zakonima država članica, u skladu sa osnovnim načelima u povelji i načelom srazmernog predstavljanja političke strukture i volje građana država članica, propisuje način izbora i vrši izbor poslanika u skupštinu Srbije i Crne Gore. Zakonima država članica će se na istovjetan način propisati model izbora", rekao je Kujović smatrajući da će ovakva formulacija biti prihvatljiva za sve strane koje rade na formiranju Ustavne povelje.

Član Ustavne komisije iz srpskog parlamenta Boško Ristić kaže da će Potkomisija na sednici u utorak razmotriti i predlog Demokratske stranke da poslanike za prvi saziv parlamenta buduće zajednice Srbije i Crne Gore delegiraju republičke skupštine, a da od 2004. godine savezni poslanici budu birani na neposrednim izborima. Kopredsedavajući Ustavne komisije iz crnogorskog parlamenta Zoran Žižić, koji je zakazao sednicu Potkomisije, u izjavi za B92, međutim, kaže da u utorak neće biti nikakve rasprave o  predlogu DS-a: "Ne, o tome ne može biti riječi na sednici Potkomisije, ne samo zbog tog što je njen dnevni red određen zaključkom Komisije, nego prosto zbog toga što Potkomisija nije tijelo gde bi se to moglo raspravljati. Potkomisija priprema samo materijale za Komisiju koja donosi suštinske odluke", rekao je Žižić.

Sednica Potkomisije zakazana je za utorak u 12 časova u Beogradu. Kako je najavljeno, na toj sednici trebalo bi da se pripremi tekst Povelje o ljudskim i manjinskim pravima i osnovnim slobodama, kao i tekst Ustavnog zakona za sprovođenje povelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: