Sabor uz vladu Hrvatske

Izvor: B92

Petak, 27.09.2002.

18:55

Default images

Hrvatska Vlada poslala je Haškom sudu zahtev za podnošenje žalbe zbog optužnice protiv generala Bobetka, koju smatra neustavnom. Vlada je za pravni spor sa Hagom dobila punu podršku u Saboru, ali opozicija i dalje traži izmenu ustavnog zakona o saradnji sa Tribunalom, što je hrvatski premijer Ivica Račan ocenio kao neprihvatljivo jer, kako je rekao, to bi donelo sankcije i tešku izolaciju Hrvatske, javlja iz Zagreba dopisnik Radija B92 Nada Starijaš. "Biće teško, ali hrvatski građani neće pasti travu", rekao je premijer Račan obrazlažući u Saboru težinu odluke o neizručenju generala Bobetka, jer optužnicu protiv njega smatra neustavnom. Ipak, Račan je priznao da ove optužnice sada ne bi ni bilo, da je Hrvatska na vreme procesuirala ratne zločine u Medačkom džepu. No, u pravnom sporu sa Hagom, Hrvatska će pokušati, uz ostalo, osporiti i navode iz optužnice da je cilj akcije Medački džep bio progon srpskih civila jer, kako kaže Račanov zamenik Goran Granić, "od 88 ubijenih terorista, njih 71 posto bile su vojne osobe, a samo 21 posto civili". Uprkos žestokim upozorenjima iz sveta, Hrvatska kaže da neizručenje generala Bobetka ne znači prekid saradnje sa Hagom, već njeno postavljanje na viši, kvalitetniji nivo. U Saboru, desnica je nazvala predsednika Mesića veleizdajnikom koji je prodao dušu đavolu kada je zatražio bezuslovnu saradnju sa Hagom, jer, po njima, to šteti Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: