Ponedeljak, 15.04.2002.

20:00

SKUPSTINA SRBIJE NASTAVILA RASPRAVU O ZAKONU O UNIVERZITETU

Izvor: B92

Default images
Poslanici Skupstine Srbije nastavili su nacelnu raspravu o Predlogu zakona o Univerzitetu kojim mu je, kako je obrazlozio predlagac, Vlada Srbije, vracena autonomija. Prema tom zakonu, "Univerzitet je autonomna naucna, odnosno umetnicka i obrazovna ustanova", ali i pravno lice. Ministar prosvete Gaso Knezevic ocenio je da je predlozen zakon "tranzicionog i privremenog karaktera" i da pruza mogucnost da postojeci zakon iz 1998. "ode na depo istorije". Knezevic je za B92 najavio da ce ceo paket zakona iz oblasti obrazovanja biti usvojen za nedelju dana. "Kontaktirao sam sa 'skupstinskim vukovima', ljudima koji su tamo vec godinu dana, i oni kazu da bi, u optimistickoj verziji, sva 3 zakona mogla biti zavrsen u cetvrtak. Dakle, ako bi u ponedeljak bio zavrsen u nacelu, u utorak bi mogli da budu amandmani, u sredu i cetvrtak osnovne i srednje skole, posto je objedinjena diskusija. Dakle, cetvrtak, a ako ne, onda ponedeljak ili utorak one tamo nedelje. Znaci, za 8 ili 9 dana bismo mogli da imamo ceo prosvetni paket, a do utorka, mislim objektivno, mogli bismo da imamo Zakon o Univerzitetu", rekao je Knezevic. On istice da je sustina novih zakona u tome da "Vlada abdicira u korist autonomije". "Mi smo, jednostavno, uzeli kao reper upravljanje Univerzitetom, fakultetima, osnovnim i srednjim skolama. Decentralizovali smo sistem, proces odlucivanja prepustili onima koji vise rade ili su na neki drugi nacin involvirani u sistem. Sto se tice Zakona o Univerzitetu, znacajne izmene su Nacionalni savet za univerzitetsko obrazovanje, ciji je zadatak akreditacija i licenciranje fakulteta i kasnija evaluacija ocena vrednosti rada fakulteta, zatim Studenstki parlament, a pokusali smo i da pruzimo jedan korak prema bolonjskom procesu i Bolonjskoj asocijaciji, uveli smo trimestre, bodovno ocenjivanje i nastavu na stranom jeziku, i na taj nacin smo cak otvorili mogucnost da trajanje studija bude smanjeno na 3 godine", rekao je Knezevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: