SOLANA OBJAVIO SVOJ PREDLOG U "VIJESTIMA"

Izvor: B92

Petak, 22.02.2002.

19:00

Default images
Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana obelodanio je svoj predlog za redefinisanje odnosa unutar jugoslovenske federacije.

On se, autorskim tekstom koji je objavljen u podgorickim "Vjestima", crnogorskoj javnosti obratio recima da bi bilo dobro da crnogorski predsednik Milo Djukanovic prihvati formu koja se zove Unija Srbije i Crne Gore. Solana pise da bi "Unija imala nekoliko nadleznosti, ostavljajuci dovoljno prostora republikama-clanicama da upravljaju sopstvenim poslovima". Unija bi imala jedno mesto u Ujedinjenim nacijama, ali bi "omogucila znacajnu medjunarodnu ulogu Crnoj Gori", prenosi podgoricki dnevnik. Ovaj evropski zvanicnik je naveo da njegov plan omogucava svakoj republici da, posle nekoliko godina, preispita ovaj aranzman i odluci o svojoj buducnosti"."Prosperitet naroda Crne Gore bice utvrdjen nivoom ulaganja u samog sebe a ne mestom u UN ili mrezom ambasada. Zaposljavanje i izgledi za karijeru mladih isto tako zavise od obrazovanja i obuke a ne od sopstvene vojske. Dinamicnost ekonomije zavisice od njene otvorenosti i nivoa regionalne integracije a ne od posebne carinske sluzbe. Iako bi unija imala samo jedno mesto u Ujedinjenim nacijama ona bi omogucila znacajnu medjunarodnu ulogu Crnoj Gori, navodi Havijer Solana. Preciznije, prema onome sto je zvanicno saopsteno, to znaci da , Solana predlaze jedno mesto u UN, zajednicku vojsku i carinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: