ZATEZE SE MREZA OKO KARADZICA I MLADICA?

Izvor: B92

Petak, 18.01.2002.

18:00

Default images
Najmerodavniji predstavnici Busove administracije i dalje odbijaju da se izjasne o sve ucestalijim glasinama o zavrsnim pripremama za hvatanje dvojice najistaknutijih balkanskih begunaca od medjunarodne pravde. "Nisam u mogucnosti da to potvrdim", rekao je za SENSE Son Mekormek, predstavnik za stampu Saveta za nacionalnu bezbednost, na pitanje o najavljenoj operaciji hvatanja i otpremanja u Hag dvojice ratnih lidera bosanskih Srba - Radovana Karadzica i Ratka Mladica. "Mogu jedino da kazem da su SAD i saveznici veoma zainteresovani da njih dvojica budu uhapseni i izvedeni pred lice pravde".

Predsednikov spouksmen Ari Flajser bio je, u odgovoru na isto pitanje, isto toliko nedorecen. I jos kraci: "Ne, o tome nemam sta da kazem", rekao je Flajser na redovnom brifingu u Beloj kuci. Najavljeno majsko kresanje kontingenta SFOR, kako se ocenjuje u Vasingtonu, moglo bi da ima teske posledice - imajuci u vidu kljucni dejtonski cilj: mir, izmirenje i ekonomski oporavak BiH - ukoliko mu ne bi prethodilo preseljenje iz bosanskih skrovista u pritvorsku jedinicu u Seveningenu glavnog optuzenog za ratne zlocine. Uz konsultacije sa Pentagonom, Crnoj Gori je predocena zainteresovanost SAD da se "hermeticki zatvori"

granica prema RS, kao prolaz kojim se Karadzic najcesce koristio pred dosadasnjim poterama. Od vlasti u Beogradu se trazi, za pocetak, da izrucenjem generala Mladica i "vukovarske trojke" bivsih oficira JNA uspostave proces trazene saradnje sa Hagom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: