SVILANOVIC: INICIJATIVA ZA NOVI KOALICIONI SPORAZUM

Izvor: B92

Subota, 08.12.2001.

18:00

Default images
Nakon burne nedelje u parlamentu i dosada najzesceg sukoba dve najjace stranke u vladajucoj koaliciji, koji je rezultirao smenom Dragana Marsicanina sa mesta predsednika Skupstine Srbije, u ponedeljak ce se sastati predsednistvo DOS-a, koje je zakazao predsednik Demokratskog centra Dragoljub Micunovic.

Vecina lidera DOS-a su se usprotivili najavljenoj mogucnosti izbacivanja DSS iz vladajuce koalicije. I dok DS najavljuje i najradikalniju opciju razlaza vladajuce koalicije a DSS se ne oglasava, predsednik Gradjanskog Saveza Srbije Goran Svilanovic izjavio je za Radio B92 da ce on i Miroljub Labus, funkcioner DS-a i G17 plus, u ponedeljak podneti novu inciijativu za sredjivanje odnosa u DOS-u. Govoreci o sustini ovog predloga Svilanovic je rekao da ce pozvati "sve da mozda jos jednom napravimo izmenjeni koalicioni dogovor". "Da se DSS iz opozicije vrati u Vladu, da preuzme odgovornost zajedno sa svima nama za ispunjenje obecanja koja smo gradjanima dali. Naravno, necu sve elemente sada da iznosim, ipak je fer da prvo sve partnere da upoznam sa svojim predlogom, pa tek onda da idemo u javnost. Ali, mogu da pomenem da sam noc uoci smene gospodina Marsicanina sam imao priliku da to iznesem i predsedniku DSS-a i predsedniku DS-a, u odvojenim razgovorima koje smo imali gospodin Labus i ja te noci. Na zalost, tada bez uspeha. Ja se nadam da ce sada i oni i drugi imati malo vise sluha, da se dogovorimo o ustupcima koje, naravno, svi moramo da ucinimo", rekao je Svilanovic.

Na pitanje da li se predlog ne odnosi samo na povratak DSS-a u Vladu vec i na podelu funkcija u srpskom parlamentu, Svilanovic je odgovorio: "GSS je naravno veoma zadovoljan sto je Natasa Micic izabrana za predsednika Skupstine Srbije. Medjutim, ona nije predlog Gradjanskog saveza Srbije, ona je bila predlog svih poslanika iz drugih stranaka, pre svega sto je vrlo energicno i vrlo odgovorno do sada radila kao potpredsednik u Skupstini, kad god je predsedavala to je bilo na zadovoljstvo svih poslanika. Ali, ja naravno mislim da je sasvim u redu da DSS ima predsednika Skupstine, ukoliko se ovaj dogovor o kome ja sada govorim, postigne", rekao je Svilanovic.

"Meni se cini da je za sve nas mnogo lakse da svoja obecanja ispunjavamo ukoliko imamo masovnu podrsku, i to ne samo svih stranaka koje su od pocetka u DOS-u, nego i velike vecine gradjana", zakljucio je Svilanovic.

Dragoljub Micunovic rekao je za Radio B92 da je zakazao sednicu Predsednistva DOS-a, predlazuci samo jednu tacku dnevnog reda – funkcionisanje i republickog i saveznog parlamenta:"Moramo se dogovoriti kako ce dalje da funkcionise vlast DOS-a i imamo ovaj problem u Skupstini Srbije gde DSS glasa protiv zakonskih projekata Vlade", kaze Micunovic i dodaje: "Mislim da je sada trenutak da preispitamo sve: i koalicioni sporazum i nacin na koji cemo dalje i da nadjemo kompromisna resenja. Mislim da koalicija treba da izbegne pitanje poverenje Vladi, jer to vodi daljoj eskalaciji problema. Nas je zadatak da izbegnemo ta ekstremna resenja".

Micunovic ocekuje da na sednicu Predsednistva DOS-a dodju svi predsednici. On kaze da niko nije otkazao dolazak, i da ne bi bilo dobro da neki lideri vladajuceg saveza na sastanak u ponedeljak posalju svoje zamenike.

Republicki premijer Zoran Djindjic ponovio je stav da se u ponedeljak mora definisati sta je DOS - "vladajuca koalicija ili koalicija vlasti i opozicije". "Posledice za zemlju ponasanja DSS-a u parlamentu mogu da budu tragicne. Dakle, ponasanje DSS-a kao i svakoga drugog mora da ima odredjenu odgovornost i odredjenu cenu, ne moze da bude neodgovorno i da tu cenu placa narod. I zbog toga je DSS izgubio pravo da ima predsednika Skupstine. Toliko o tome. Ako ide dalje, naravno, cena se povecava", rekao je Djindjic.

Sef poslanicke grupe Demokratske stranke Srbije u republickom parlamentu Dejan Mihajlov izjavio je da ne vidi zasto predstavnik DSS ne bi prisustvovao sednici Predsednistva Demokratske opozicije Srbije, zakazanoj za ponedeljak. Mihajlov je potvrdio da je Demokratska stranka Srbije dobila poziv za sednicu. Odbijajuci da kaze kakav je stav DSS o situaciji u DOS, Mihajlov je rekao da ce ta partija izdati zvanicno saopstenje. U subotu je, medjutim, odrzan jos jedan sastanak najuzeg rukovodstva partije, o cemu je za B92 Mihajlov rekao: "DSS je veoma zabrinuta situacijom u drzavi narocito poslednjim krsenjima koalicionih sporazuma od strane clanice DOS-a gde su mesto predsednika skupstine, koje pripada DSS-u, dali Gradjanskom savezu Srbije. Mi u DSS-u smo zauzeli stav sa kojim cemo u dogledno vreme upoznati javnost i koji ce svakako doprineti resavanju krize kako u parlamentu, tako i u drzavi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: