Rusija: Manje obolelih od gripa

U Rusiji se broj obolelih od novog gripa smanjuje u odnosu na ukupan broj obolelih od respiratornih i viruskih infekcija, tvrde ruske zdravstvene vlasti.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2009.

13:16

Default images

Od gripa virusa A H1N1 obolelo je 29 odsto ukupno obolelih od tih infekcija, dok je prethodne nedelje taj broj iznosio 24 odsto, izjavio je glavni sanitarni lekar Rusije Genadij Oniščenko. On je naveo da je u više ruskih regiona broj obolelih počeo da se smanjuje. Među njima je i Moskva, gde se nivo spustio na 26,5 odsto, rekao je Oniščenko.

On, međutim, nije precizirao na koji način je izvedena statistika, pošto moskovski domovi zdravlja sami ne proveravaju od kog tipa gripa su građani oboleli.

Ranije je saopšteno da je u Moskvi od novog gripa umrlo 14 osoba. Gradske vlasti navode da je često uzrok smrti bilo zakasnelo obraćanje lekarima.

Prema poslednjim podacima, u Moskvi je registrovano oko 1.800 obolelih od novog gripa, među kojima 770 dece.

U Rusiji je 9. novembra počela vakcinacija protiv virusa tog tipa gripa, ali, prema istraživanjima javnog mnjenja, samo 45 odsto Rusa je spremno da primi vakcinu.

Sveruski centar za istraživanje javnog mnjenja saopštio je da 17 odsto anketiranih namerava da se vakciniše, a da će još 28 odsto najverovatnije to učiniti.

Ne nameravaju da se vakcinišu uglavnom stariji građani (54 odsto), stanovnici velikih gradova (58 odsto) i oni koji smatraju da im novi grip ne preti (58 odsto).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: