Ministarka: Ostvarićemo dogovoreno

Minstarka finansija Diana Dragutinović poručila je predstavnicima MMF-a u Istanbulu da će dogovoreni deficit od 4,5 odsto BDP-a u ovoj godini biti ostvaren.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 07.10.2009.

01:17

Default images

Dragutinovićeva je, na sastanku sa direktorom evropskog odeljenja MMF-a Marekom Belkom i zamenikom direktora za Evropu Polom Tomsenom, rekla da to neće biti lak posao, ali da je izvodljiv.

"U uslovima tekućih ekonomskih kretanja i značajno nižeg nivoa spoljnotrgovinske razmene, postići fiskalni deficit i od četiri odsto BDP-a u narednoj godini takođe je težak zadatak, koji omogućuje da država nastavi sa pružanjem podrške privredi, a da istovremeno obezbedi stabilnost", kazala je ona.

Dragutinovićeva je istakla da je fiskalno prilagođavanje, i da nema programa sa MMF-om, u nacionalnom interesu i dodala da ipak ostaju dileme kada i u kom vremenskom periodu početi sa tim prilagođavanjem.

Ministraka je kazala da je aranžman Srbije sa MMF-om od izuzetne važnosti i izrazila nadu da postoji prostor za strateški dogovor tokom predstojeće posete predstavnika Fonda Srbiji.

Ona je dodala da posebno ohrabruje ocena predstavnika MMF-a da "EU vidi Srbiju kao sledeći veliki izazov u procesu pripreme za članstvo u toj uniji".

Direktor MMF-a za Evropu Marek Belka poručio je da je pred Srbijom veliki izazov za temeljno preispitivanje javnih finansija, poreske osnove i zakonima utvrđenih prava.

Kako je navedeno u saopštenju, on je rekao da Srbija može da iznese reforme, jer ima jakih potencijala i podsetio da se reforme ne mogu uraditi preko noći ili u periodu od nekoliko meseci, već su za njih potrebne godine.

Zamenik direktora MMF-a za Evropu Pol Tomsen kazao je da je misija tog fonda otvorena za razgovore i argumente, a da je od veličine deficita bitniji kvalitet mera i mogućnost finansiranja deficita i istakao da su bitnije sistemske promene koje obezbeđuju održivost javnih finansija, navedeno je u saopštenju.

Šoškić: Moguće povećanje PDV-a

Član Ekonomskog saveta premijera Srbije Dejan Šoškić kaže da postoji mogućnost da Srbija u okviru pregovora sa MMF-om poveća porez na dodatu vrednost.

On je za mesečnik "Ekonometar" kazao da će se još razmotriti kakve su mogućnosti za racionalizaciju javnog sektora i naveo da je to kompleksna reforma, koja daje rezultate, "tek na srednji rok".

Prema njegovim rečima, najavljeno smanjenje državne administracije neće dati veliki rezultat u prvoj godini primene, jer će otpremnine koje će zaposleni dobiti smanjiti potencijalne uštede po osnovu neisplaćenih plata.

"Ne treba se iznenaditi ako u takvoj situaciji jedino realno ishodište bude podizanje PDV-a za jedan ili dva procenta", rekao je ekonomski savetnik predsednika Vlade Srbije.

Šoškić je rekao da bi to moglo da bude efikasno rešenje za smanjenje budžetskog deficita, ukoliko bi se PDV povećao u okviru paketa mera koje će ublažiti negativne posledice tog povećanja.

Uz povećanje PDV-a bilo bi potrebno produžiti rok od izdavanja fakture do plaćanja PDV-a, jer sada privrednici plaćaju porez i pre nego što dobiju novac, kao i pojednostaviti i ubrzati sudske sporove i izvršne postupke za naplatu nespornih potraživanja firmi.

To bi umanjilo opasnost od pogoršanja nelikvidnosti u privredi i povećanja cena zbog veće stope PDV-a.

On je kazao da je potrebno sprovesti "odlučnu i sistematsku borbu protiv sive ekonomije", što je značajno, jer oni koji rade van legalnog sistema ne plaćaju porez, što umanjuje naplatu poreza i preduzećima koja ne plaćaju obaveze državi daje prednost u odnosu na one koji plaćaju sve dažbine.

Šoškić smatra da bi država trebalo da poveća efikasnost upravljanja državnom imovinom, uvede dodatne instrumente kontrole i racionalizacije javnih nabavki i uvede transparentni sistem finansiranja političkih stranaka.

"Ako Vlada bude išla u ovom smeru, odnosno ka podizanju odgovornosti javnog sektora prema novcu poreskih obveznika, onda bi, verujem, i građani i privrednici, lakše prihvatili ideju o eventualno nešto većem porezu na dodatu vrednost", kazao je Šoškić.

On je kazao i da bi bilo najbolje da nijedan porez ne mora da se poveća, ali da je, ukoliko je to neophodno, povećanje PDV-a efikasno jer se naplaćuje pri svakoj legalnoj transakciji.

"Objektivno gledano, PDV u Srbiji nije visok i u poređenju sa zemljama u okruženju je među najnižim. Iz toga proističe da kod PDV-a postoji potencijalni prostor za njegovo podizanje", kazao je Šoškić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: