Ukrajinci platili gas

Ukrajinski "Naftogas" u potpunosti je platio dug za ruski gas isporučen u maju, potvrdio je ruski "Gasprom". Time su otklonjeni strahovi od nove gasne krize.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.06.2009.

11:15

Default images

Rok za plaćanje gasa bio je 9. jun, podsetila je agencija Itar-Tas. Ruski gasni gigant je prošle sedmice zapretio da će, ukoliko novac do tada ne bude na njegovom računu, preći na avansno plaćanje stopostotne cene gasa, što bi još više ugrozilo isporuke tog energenta.

Ukrajinska kompanija je saopštila da je u maju napunila skladišta sa 2,376 milijardi kubnih metara gasa, vrednog 646,8 miliona dolara.

Zbog nerešenog spora Ukrajine i Rusije oko gasa, veliki deo Evrope je početkom januara ove godine ostao bez tog energenta - usred zime, kada je potrošnja najveća.

Bojazan da se to može ponoviti prošle sedmice je izazvala izjava ruskog premijera Vladimira Putina da će isporuke ruskog gasa ponovo biti obustavljene ako Kijev ne plati dug u potpunosti. Putin je takođe zapretio da će, ukoliko gas za maj ne bude plaćen do početka juna, Rusija preći na avansno naplaćivanje.

Putin je predložio da Ukrajina, ukoliko nije u stanju da plati dug vlastitim sredstvima, to učini uz finansijsku pomoć Evropske unije, ali se zvanični Brisel tim povodom nije oglasio.

Rusija godišnje isporučuje Ukrajini više od 50 milijardi kubika prirodnog gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: