Poslanicima se ne radi vikendom

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović prekinula je današnju sednicu jer su poslanici opozicije reklamirali povrede Poslovnika.

Izvor: B92, Beta

Subota, 13.12.2008.

12:26

Default images

Prva radna subota u Skupštini Srbije posle dugo vremena neslavno je završena. Posle samo sat vremena rada, ali ne po dnevnom redu već po poslovniku, poslanici su, sa dnevnicama u džepu, otišli da provedu, ipak neradan vikend. Skupština je prekinula rad kada se svih 60 poslanika Srpske radikalne stranke javilo da govori o povredi poslovnika.

Kada se ni posle konsultacija poslanici opozicije nisu posvetili diskusiji, predsednica skupštine Slavici Đukić-Dejanović mogla je samo da prekine današnji rad, a javnost je razloge prekida saznala jer je mikrofon predsednice skupštine greškom ostao uključen.

“Pa što niste hteli da radite. Pa vi niste hteli da radite. Pa zaista, znate da mi je vaša poslanička grupa simpatična, ali ovaj put ni niste hteli da radite. Srpska radikalna stranka nije htela da radi“, rekla je predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović poslanicima opozicije, po završetku sednice.

Skupštinske klupe tako su posle nešto više od jednog sata rada ponovo bile prazne, a već je poznato da će neradni dani biti i Sveti Nikola i katolički Božić.

Opozicija je bila nezadovoljna jer smatra da rad subotom po ovakvom dnevnom redu nije ni potreban.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić optužio je vladajuću koaliciju da je kriva što parlament nije radio preko leta, što predlog državnog budžeta nije usvojen na vreme, kao i što još nema pratećih zakona na budžet.

“Nema problema! Radili smo mi kao što znate i subotom, rađeno je i noću ali se onda dogovaralo to sa opozicijom na vrlo jasan način, uz određene argumente i uz strahovit pritisak zakonskih predloga koji dolaze od vlade“, kazao je Aligrudić.

Šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović kazao je da vladajuća većina nije u stanju da nađe odgovor za najvažnije probleme države i da stoga ima problema i da pokušava da odgovornost za blokadu rada Skupštine prebaci na opoziciju.

“Vi sve vreme pokušavate da svoju odgovornost prebacite na opoziciju i posebno na Srpsku radikalnu stranku“, rekao je Todorović.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić je na sednici govorio o predlogu državnog budžeta za sledeću godinu, ocenivši ga kao "katastrofalan" i rekavši da će biti podneto "1.000 amandmana na njega".

Kako je naveo, u budžetu je za Nacionalni investicioni plan predviđeno 12,5 milijardi dinara i da će vlada kasnije utvrditi za šta će taj novac biti potrošen.

Ilić je dodao da opozicija nikada neće prihvatiti da glasa za takav predlog.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija izjavila je da su poslanici SRS-a, od konstituisanja parlamenta, govorili po Poslovniku ukupno 67 sati.

“Ja govorim o tome da ste se vi za 60 i nekoliko radnih dana javili 1.272 puta po poslovniku, da ste potrošili 67 radnih sati, što je više od 10 radnih dana“, navela je Kolundžija.

Povratak poslanika u skupštinske klupe zakazan je za ponedeljak u 10 časova, a predsednica parlamenta unapred je zamolila poslanike da tada raspravljaju po tačkama dnevnog reda.

“Završetak sednice naredne nedelje“

Predsednica Skupstine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će parlament u prvim danima naredne sedmice završiti sednicu koja je u toku, zatim rasrpavljati o poverenju vladi, a do kraja nedelje početi pretres Predloga zakona o budžetu za narednu godinu.

“Realno, mislim da ćemo u prvim danima naredne nedelja završiti najpre ovu sednicu, zatim ćemo imati dan o poverenju vlade i onda bi do kraja sledeće nedelje trebalo da krenemo sa budžetom", rekla je ona novinarima u parlamentu.

Đukić- Dejanović je dodala da skupština ulazi u vremenski tesnac “zato što nije u redu da u petak naredne nedelje radi, na Svetog Nikolu, i što se neće raditi na katolički Božić".

Ona je rekla da će zbog toga skupština biti u poziciji da radi i do ponoći, kako bi završila sve što je planirano.

Đukić-Dejanović je izrazila uverenje da građani očekuju da skupština donese sve zakone koji su na dnevnom redi u da je u tom smilslu zakazala današnju sednicu, a da je plan bio da se radi do 16 casova.

Ona je prenela da je na današnjim konsultacijama jedna grupa predstavanika i predsednika poslaničkih grupa govorila o neophodnosti da se radi mnogo duže, dok je druga grupa insistirala na tome da je možda valjano da se u ponedeljk naprave određeni dogovori.

Đukić-Dejanović je objasnila da o posebnim zahtevima opozicija ne govori na konsultacijama, već da se ti zahtevi očigledno rešavaju u političkim dogovorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: