Gasprom: Saglasnost oko Južnog toka

"Gasprom" je usaglasio mere za osnivanje zajedničkog preduzeća sa Srbijom, zaduženog za izgradnju dela gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju, saopštila je kompanija.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2008.

20:24

Default images

O koracima koje je neophodno preduzeti za osnivanje zajedničkog rusko-srpskog preduzeća u okviru tog projekta danas su, na radnom sastanku u Moskvi, razgovarali izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler i generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Iz "Gasproma" je, takođe, saopšteno da su Bajatović i Miler razmatrali i sadašnje aspekte saradnje u oblasti nafte i gasa, kao što je napredak u dovršavanju studija izvodljivosti za krak gasovoda "Južni tok" koji će ići kroz Srbiju.

Ruska i srpska delegacija su dalje, razmotrile izglede za izgradnju podzemnih skladišta za gas čija je namena podsticanje efektivnosti snabdevanja ruskim gasom Srbije i preko te države drugih zemalja, navela je agencija Itar-tas.

Direktor "Srbijagasa" Bajatović najavio je pre nekoliko dana direktne razgovore sa predstavnicima "Gasproma" o snabdevanju Srbije gasom u 2009.

Bajatović je nagovestio da bi u tim razgovorima trebalo da bude rešeno pitanje da li će se uvoz gasa u Srbiju obavljati sa posrednikom ili bez njega.

Posrednik je za sada mešovito rusko-srpsko preduzeće "Jugorosgas".

Bajatović je, takođe napomenuo da bi do 15. decembra trebalo da bude zaključen ugovor o isporuci gasa Srbiji u 2009.

Cena ruskog gasa je trenutno oko 500 dolara za hiljadu kubnih metrara, a u tu cenu je uračunata i tranzitna taksa kroz Mađarsku, koja je u trećem tromesečju ove godine povećala njenu cenu za 27,52 odsto.

Direktor Miler je početkom novembra najavio da će ruski energetski gigant od početka 2009. smanjiti cenu gasa koju naplaćuje evropskim zemljama, ocenjujući da je trenutna cena tog energenta iznad 500 dolara za 1.000 kubnih metara rekordno visoka.

Analitičari navode da je pojeftinjenje ruskog gasa već neko vreme izvesno, zato što cena tog energenta prati kretanje cene sirove nafte, mada sa kašnjenjem.

Cena "crnog zlata" je od preko 146 dolara za barel, sredinom ove godine, pala na nešto iznad 50 dolara u novembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: