Haos na aerodromu u Bangkoku

Više učesnika antivladinih demonstracija povređeno je u eksploziji bombe na međunarodnom aerodromu u Bangkoku, na kome vlada haos, pošto su svi letovi otkazani.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.11.2008.

07:07

Default images

Kako su javile agencije, pozivajući se na organizatore protesta iz opozicione Narodne alijanse za demokratiju, bomba je bačena rano jutros na grupu njenih pristalica okupljenih ispred aerodromskog terminala. U međuvremenu, demonstranti su zauzeli i kontrolni toranj aerodroma.

Glavni tajlandski aerodrom u Bangkoku juče su blokirali demonstranti koji traže ostavku premijera, zbog čega je otkazan veliki broj letova, a više hiljada putnika ostalo je na aerodromu.

Preko aerodroma "Suvarnabumi", na jugoistoku Bangkoka, godišnje u Tajland dođe oko 14,5 miliona putnika, odnosno 125.000 dnevno, i njegovo zatvaranje moglo bi da ugrozi turizam, koji je jedna od najprofitabilnijih privrednih grana Tajlanda, naveo je Rojters.

Do zatvaranja aerodroma došlo je pošto su demonstranti iz antivladine Narodne alijanse za demokratiju (PAD) probili policijske kordone i upali na aerodromski terminal.

Pristalice PAD-a nameravaju da drže aerodrom pod blokadom sve dok premijer Somčai Vongsavat, koji se danas vraća u zemlju sa azijsko-pacifičkog samita u Peruu, ne podnese ostavku.

Prethodno su u toku jučerašnjeg dana pripadnici PAD-a blokirali autoput koji vodi do starog aerodroma "Don Muang", severno od Bangkoka, gde su otvorene privremene vladine kancelarije, jer demonstranti od 26. avgusta blokiraju kompleks u kome se nalazi kancelarija premijera.

Demonstranti su na autoputu otvorili vatru na grupu građana naklonjenih vladi u Bangkoku i tom prilikom ranili najmanje 11 ljudi.

PAD traži ostavku premijera jer ga smatra marionetom sopstvenog zeta, bivšeg premijera Taksina Šinavatre, svrgnutog 2006. godine.

PAD ima podršku urbane srednje klase i elite, dok su svrgnutog premijera Šinavatru i njegovu vladu podržavali poljoprivrednici i urbani siromašni slojevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: