SRS za konsultativni sastanak o saveznim izborima

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.1999.

18:48

Default images
Srpska radikalna stranka podnela je u cetvrtak predlog strankama zastupljenim u Saveznoj skupstini da se odrzi konsultativni sastanak na kome bi se razgovaralo o uskladjivanju zakona povodom buducih redovnih saveznih izbora. Kako je objasnio predsednik stranke Vojislav Seselj, potrebno je razmotriti nacin sprovodjenja odluke Saveznog ustavnog suda po kojoj su neustavni srbijanski i crnogorski zakon o izboru poslanika u Vece republika Saveznog parlamenta. Radikali predlazu da se poslanici u Vecu republika biraju neposredno, da Srbija i Crna Gora budu dve izborne jedinice u kojima se bira po 20 poslanika uz cenzus od 5%. SRS pokrecu i pitanje eventualne promene saveznog zakona o izboru poslanika u Vece gradjana, kao i zakona o izbornim jedinicama. U svojoj zvanicnoj inicijativi radikali naznacavaju 15. decembar kao rok za odgovor parlamentarnih stranaka, a Vojislav Seselj je isticuci neophodnost takvog sastanka podsetio da bi redovni savezni izbori morali biti odrzani do oktobra sledece godine.

Socijalisticka partija Srbije smatra da bi izbori trebalo da budu redovni, jer za prevremene mora da postoji razlog, a njega sada nema, izjavio je na konferenciji za novinare portparol SPS-a Ivica Dacic. On je dodao da i savezna i republicka skupstina normalno funkcionisu, a kriza, kako je rekao, postoji samo u onim sredinama u kojima je lokalne izbore dobila koalicija Zajedno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: