Bramerc: Ključ u hapšenju begunaca

Serž Bramerc kaže da je hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića i dalje ključni cilj za punu saradnju Srbije sa Tribunalom.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 10.09.2008.

01:50

Default images

"Obavešten sam o proteklim operacijama, trenutnim aktivnostima i budućim planovima. Posvećenost i stručnost akcionog tima dozvoljava mi da izrazim pažljiv optimizam da će potraga za preostalim beguncima, Mladićem i Hadžićem, takođe biti uspešna", rekao je glavni tužilac Haškog tribunala.

Bramerc je još jednom zahvalio zbog značajnih rezultata pri hapšenju Stojana Župljanina i Radovana Karadžića.

Bramerc, koji je doputovao danas u dvodnevnu posetu Srbiji, obratio se novinarima posle sastanka sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i članovima tima za sprovođenje Akcionog plana za lociranje, hapšenje i transfer haških optuženika.

On je rekao da "sa radošću očekuje" saradnju u narednim nedeljama i mesecima.

Glavni tužilac Tribunala je rekao da pruža punu podršku i odaje priznanje Vukčeviću i članovima njegovog tima za njihov rad. Bramerc je potvrdio da će izveštaj o saradnji podneti u decembru Savetu bezbednosti.

Šef nacionalnog tima za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić je rekao da dosadašnji rezultati Srbije govore o "transparentnosti i spremnosti na punu saradnju sa Tribunalom".

"Očekujem da Savet ministara EU na adekvatan način vrednuje ono što smo učinili u saradnji sa Haškim tribunalom. Svesni smo preostalih obaveza i učinićemo sve da se preostali optuženi što pre lociraju, uhapse i izruče Haškom tribunalu", rekao je Ljajić.

Tužilaštvo za ratne zločine zadovoljno je današnjim razgovorom i temama koje su pokrenute u razgovoru tužioca Vladimira Vukčevića i glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, rekao je portparol tužilaštva Bruno Vekarić.

On je naveo da su Vukčević i Bramerc razgovarali o okončanju obaveza koje Srbija ima prema Tribunalu i da je "Bramercu predstavljena analiza stanja svega što je Srbija do sada uradila u vezi sa njenom međunarodnom obavezom i ono što je u planu da se još uradi u budućnosti".

U razgovoru je bilo reči i o dokumentima koji su predmet razmene između Tužilaštva za ratne zločine i Haškog tribunala, rekao je Vekarić.

Vekarić je napomenuo da je Bramerc čestitao Vukčeviću na uspešnoj akciji hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića i da su im se u razgovoru kasnije pridružili i ostali članovi Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških begunaca.

Značaj Bramercove ocene

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc danas je započeo posetu Beogradu, gde sa zvaničnicima Srbije razgovara o saradnji s Tribunalom.

Predviđeno je da se Bramerc, osim sa članovima Akcionog tima za hapšenje begunaca Rasimom Ljajićem, Vladimirom Vukčevićem i Sašom Vukadinovićem, novim šefom BIA, sastane i sa predsednikom i premijerom, Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem, ministrima policije i pravde Ivicom Dačićem i Snežanom Malović.

Bramercova ocena o saradnji Beograda s Tribunalom uticaće na odluku pojedinih članica Unije da li treba da stupi na snagu Prelazni sporazum sa Srbijom.

Zvaničnici Srbije tvrde da, posle hapšenja Radovana Karadžića, više nije moguće dovoditi u pitanje spremnost Beograda da Hagu izruči preostale haške begunce.

Ako Bramercova ocena bude pozitivna, to bi moglo da uskrati manevarski prostor Holandiji koja je najtvrđa u stavu da dalji evropski put Srbije zavisi od hapšenja Ratka Mladića.

Uoči Bramercove posete Beogradu, prve posle formiranja nove vlade, ni tužilac ni njegovi saradnici nisu želeli da govore o detaljima predstojećih razgovora. Umesto toga, najavljeno je da će se posle razgovora sa ministrom Ljajićem i tužiocem Vukčevićem Bramerc obratiti medijima, i to "kratkom izjavom", kako se precizira.

Očekuje se da će i sa novom Vladom Bramerc razgovarati o starim pitanjima - hapšenju preostalih begunaca i predaji dokumenata iz državnih arhiva na korišćenje Tužilaštvu.

Zvaničnici u Beogradu tvrde da su svi traženi dokumenti već predati istražiteljima Tužilaštva i da je saradnja u toj oblasti završena.

Istovremeno, vlasti u Srbiji insistiraju da, posle hapšenja Radovana Karadžića, više nije moguće dovoditi u pitanje spremnost Beograda da uhapsi i Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Bramerc je hapšenje Karadžića ocenio kao "prekretnicu u saradnji" Srbije i zahvalio se vlastima na toj akciji. Ukoliko bi taj stav zadržao i u izveštaju koji od njega očekuju zvaničnici EU, to bi povećalo šanse Srbije da bar delimično odblokira put ka kandidaturi za članstvo u Uniji.

Evropski zvaničnici Žoze Manuel Barozo, Oli Ren i Havijer Solana izjavili su da bi pozitivan izveštaj glavnog haškog tužioca mogao da bude presudan za odluku da se, možda i do kraja septembra, odblokira Privremeni sporazum sa EU, odnosno trgovinski deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

O poseti Serža Bramerca govoriće Rasim Ljajić u sutrašnjoj emisiji "Kažiprst" na RTV B92.

Ignjatović: Saradnja nikad bolja

Šef kancelarije za saradnju sa Haškim sudom Dušan Ignjatović izjavio je za Jutarnji dnevnik Radija B92 da se očekuje pozitivna ocena glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca jer saradnja "nikada nije bila bolja".

On dodaje da je reč o redovnoj poseti i da se ne radi o ubeđivanju Bramerca koji će svoj izveštaj podneti u decembru u Savetu bezbednosti UN. "Ono sa čim izlazimo pred njega je, pre svega, onaj deo saradnje koji se tiče samog hapšenja optuženika. Danas je teško bilo kome da kaže da Srbija krije preostalu dvojicu haških optuženika posle hapšenja Radovana Karadžića i Stojana Župljanina", kaže Ignjatović.

"Kada je reč o drugim vidovima saradnje, pre svega mislim na dokumentaciju – predaju dokumenata, uvid u arhive, oslobađanje svedoka i tužioca čuvanja tajne, ne postoji nijedan problematičan zahtev koji se tiče dostavljanja dokumentacije i potrebno je da javnost zna da sve činimo da bismo sklonili to breme sa Srbije", dodaje Ignjatović.

On je rekao da su Ratko Mladić i Goran Hadžić obaveza Srbije "koja mora da uradi sve da ih, što je pre moguće, izruči".

"Mislim da će, čim budu locirani, biti uhapšeni i izručeni u Hag", rekao je Ignjatović.

On navodi da su svi svedoci oslobođeni dužnosti čuvanja tajne koje je Tužilaštvo tražilo, kao i po zahtevima odbrane, i da se vrši nesmetan uvid u arhive.

Vekarić: Nema dokaza o Mladiću

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je za B92 da ne postoje dokazi da se Ratko Mladić nalazi u Srbiji.

Povodom informacija koje se pojavljuju u medijima da se Mladić krije negde u Srbiji, Vekarić kaže da je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izneo samo pretpostavke na osnovu podataka koje ima, a ne tvrdnje da se on krije u Srbiji.

"Mi nemamo dokaze da je Mladić u Srbiji, a onaj ko zna da je u Srbiji, on zna kako do njega najlakše može da se dođe i izruči Hagu. U onom momentu kada bude poznato gde je Mladić, on će biti uhapšen i izručen Hagu u skladu sa zakonom", rekao je Vekarić. Ovde možete pogledati ceo razgovor sa Brunom Vekarićem.

Vekarić je kazao i da su pretnje Vladimiru Vukčeviću i drugim političarima ponovo intezivirane uoči posete glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca.

Srbija šalje jasnu poruku da postoji politička volja da se ispune sve haške obaveze, kaže Vekarić i navodi da je to razlog što su se ponovo pojavile pretnje tužiocu Vukčeviću.

"To je poziv na linč i napad na jednog kompetentnog tužioca. Piše se da je Vukčević 'prodavac slika Radovana Karadžića', a ne priča se o zločinu koji je učinjen u Srebrenici za koji se tereti Karadžić. Njegov privatan život pušta se na naslovnim stranama novina i to je jedan specijalni rat koji vodi antihaški lobi", kaže on.

SRS: Paničan strah od Šešelja

Srpska radikalna stranka je ocenila da dolazak haškog tužioca Serža Bramerca u Beograd govori o "paničnom strahu vlasti od povratka lidera radikala Vojislava Šešelja iz Haga" i njegove, kako su naveli, nesumljive pobede u Tribunalu.

U saopštenju, SRS navodi da je namera nametanja advokata lideru radikala, kojem se u Hagu sudi za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja rata i progon na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, "što je isto kao i pokušaj ubistva Šešelja, tema o kojoj će Bramerc razgovarati sa protagonistima Tadićevog režima".

"Nije prvi put da tužilac izlazi iz svojih profesionalnih okvira i direktno kroji srpsku političku scenu, naprotiv, ovo je samo dokaz kontinuiteta porobljavanja srpskog naroda", ocenjuje SRS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: