Petak, 15.08.2008.

03:13

Ima li srpskog oružja u Gruziji

Posle optužbi ruskog ministarstva odbrane da je Srbija izvozila oružije u Južnu Osetiju, nadležni u Srbiji to negiraju.

Izvor: B92, Beta

Default images

Zvaničnici kragujevačke "Zastave" demantuju da su oni i jednu pušku prodali Gruziji. Takođe, nadležno Ministarstvo ekonomije negira da je ikada izdalo dozvolu da se oružje iz Srbije izvozi u Gruziju. Međutom, nekadašnji ministar inostranih poslova Vuk Drašković kaže da je Vlada 2006. ipak dala saglasnost za izvoz oružja ne samo u Gruziju, već i u druga krizna područja.

Na spisku navodnih pomagača Gruziji, uoči rata u Južnoj Osetiji, jesu između ostalih Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i Srbija.

U saopštenju ruskog ministarstva odbrane, koje je objavljeno 7. avgusta, se kaže da je gruzijska vojska, tokom napada na Južnu Osetiju, pucala iz "kalašnjikova" proizvedenih u kragujevačkoj "Zastavi".

Vršilac dužnosti direktora "Zastave" Rade Gromović izjavio je da oružje koje proizvodi ta fabrika nije prodavano Gruziji. "Ja vam odgovorno tvrdim da ’Zastavino’ oružje nije izvezeno u Gruziju", kaže on.

"Niti je postojala izvozna dozvola za tako nešto niti je bilo ugovora. Znači, nijedna ’Zastavina’ puška nije otišla put Gruzije", kaže on.

"Tu informaciju možete dobiti u Ministarstvu odbrane, a slobodno možete pozvati Ministarstvo za ekonomske odnose, koje je nadležno za izdavanje izvoznih dozvola", kaže on.

2006. godine, kada se navodno desila sporna trgovina između Srbije i Gruzije, nadležno ministarstvo za izdavanje dozvola za prodaju oružja je Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo odbrane kod ovakvih trgovina daju saglasnost da prodajom nije ugrožena sigurnost Srbije i da neće biti narušeni odnosi sa trećim državama.

Savetnik današnjeg ministra ekonomije Nikola Papak demantuje da je to ministarstvo ikad izdalo dozvolu za izvoz oružja u Gruziju. "Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja od kada postoji nikada nije dalo nikakvu dozvolu za izvoz oružja u Gruziju", kaže on.

Pored toga, Vuk Drašković, koji je 2006. bio ministar spoljnih poslova, izjavljuje za B92 da se protivio izvozu oružja. Međutim, kako kaže, Vlada je ipak dala saglasnost za izvoz.

"Mi tu saglasnost nismo hteli da damo. Ne samo za Gruziju, nego ni za neka druga krizna područja u skladu sa preporukama UN-a ili OEBS-a", kaže Drašković.

"Ali onda je na kraju 2006. i početkom 2007. Vlada odlučila da da saglasnost za izvoz oružja u Gruziju i neka druga područja, uprkos protivljenju Ministarstva spoljnih poslova", kaže on.

U "Zastavi" kažu da je moguće da puške, za koje Rusi smatraju da ih je Srbija proizvela i prodala Gruziji, potiču iz bivših jugoslovenskih republika.

Naime, moguće je da je negde ostala određena količina oružja, koja je naknadno prodata Gruziji. Svaka od pušaka ima svoj registarski broj po kome se može utvrditi odakle potiče.

Dragišić Prodaja legalna

Vojni analitičar Zoran Dragišić izjavio je da bi državni organi morali da se izjasne da li je Srbija izvozila oružje u Gruziju.

"I ako je Srbija ranije izvozila oružje u Gruziju, to je bila legalna stvar i nije bio neprijateljski čin prema Rusiji jer Gruzija tada nije bila pod sankcijama niti je bila u ratu", rekao je Dragišić agenciji Beta.

Dragišić je istakao da tvrdnja Rusije da je Srbija izvozila oružje Gruziji ne može biti optužba za Srbiju koja je kao suverena država izvozila oružje drugoj suverenoj državi koja nije bila u ratu niti je bila pod sankcijama.

Inače,kako prenosi Tanjug, najveća vrednost izvoza iz Srbije ostvarena je sa Libijom, gde je izveženo naoružanje i vojna oprema u vrednosti od 11,4 miliona dolara, SAD - 9,75, Mijanmar - 8,37, Izrael - 3,2, Francuska - 2,4, Indija - 2,1, Kipar - 2,01 miliona dolara.

U Srbiji je registrovano oko 95 preduzeća koja se bave spoljnotrgovinskim prometom, među kojima su i "Jugoimport", "Rutel", "Pupin- Telekom" iz Beograda, "Zastava oružje" iz Kragujevca, "Prvi partizan" iz Užica...

Crna Gora nije prodavala Gruziji

Crna Gora nije Gruziji prodavala oružje ni municiju, saopstilo je crnogorsko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da o svim izvoznim aranžmanima, posle sticanja nezavisnosti Crne Gore, postoji "detaljna dokumentacija", kao i da se u saopstenju ruskog Ministarstva odbrane o zemljama koje su izvozile oružje u Gruziju ne pominje Crna Gora.

Crnogorsko Ministarstvo odbrane reagovalo je na sumnje koje je izneo funkcioner opozicione Srpske narodne stranke Novak Radulović, tvrdeći da je crnogorsko oružje išlo Tbilisiju i da je korišćeno za ubijanje ruskih vojnika i građana Južne Osetije.

Rumunija: Prodavali smo oružje Gruziji

Rumunija je zemlja koja isporučuje oružje, pa je izvezla oruzje i Gruziji, poštujući unutrašnje zakone i međunarodne propise, izjavili su rumunski zvaničnici.

Lider Abhazije Sergej Bagapš je naveo juče da je među oružjem koje je zaplenjeno u klancu Kodori od vojske Gruzije otkriveno oružnje iz SAD, Rumunije i Bugarske.

Rumunski ministar odbrane Teodor Meleškanu je u vezi s tim izjavio televiziji Realitatea da Rumunija, kao proizvođač, isporučuje oružje u okviru trgovinskih ugovora i uz odobrenje Nacionalne agencije za kontrolu izvoza oruža.

Meleškanu je istakao da nema problema sa isporukom oružja Gruziji jer se ta zemlja ne nalazi pod embargom, a izvoz nije izveden u period otvorenog sukoba pa se ne može interpretirati da Rumunija favorizuje jednu stranu.

U Rumuniji se izvozom oružja bave individualne firme koje moraju da dobiju dozvolu Nacionalne agencije za kontrolu izvoza oružja uz specifikaciju vrste oružja i zemlje gde se izvozi.

Rumunija je na samitu NATO-a u Bukureštu podržala da se Gruziji predloži akcioni plan za pristupanje Alijansi, ali to je bilo odloženo i pored toga što ga je i Vašingtom podržavao, međutim se protivio tadašnji ruski predsednik Vladimir Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: