Torba s Karadžićevim laptopom?

Nadležni saopštavaju da je pronađena torba s prenosivim računarom za koju se sumnja da je vlasništvo Radovana Karadžića.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 12.08.2008.

12:10

Default images

Akcioni tim za saradnju s Haškim tibunalom saopštio je da je juče oko 15 sati na Batajničkom putu pronađena torba sa laptopom i disketama, za koju se sumnja da je vlasništvo Radovana Karadžića. Karadžićeva odbrana čeka da se utvrdi da li pronađene stvari zaista pripadaju Radovanu Karadžiću.

Kako je saopštio Akcioni tim za saradnju sa Haškim tribunalom, laptop, 55 disketa, članci iz novina i dve knjige, pronađeni su u torbi na Batajničkom putu, nakon dojave.

Sumnja se da je torba vlasništvo Radovana Karadžića, haškog optuženika koji je uhapšen 21. jula.

Karadžićev advokat Goran Petronijević kaže da se mesto na kome je pronađena torba poklapa sa mestom na kojem je, prema tvrdnji odbrane, Karadžić uhapšen.

Petronijević za B92 kaže da pre svega treba utvrditi da li je to torba njegovog klijenta i da pre toga ništa ne žali da komentariše.

On navodi da se mnogi detalji poklapaju, a da će o tome razgovarati i sa Karadžićem u Hagu.

"Dok se ne utvrdi da li su to njegovi predmeti, svaka priča je iluzorna. Mnogi detalji se poklapaju, opravdano je da se sumnja da su to te njegove stvari. Upravo odlazim kod njega u Hag i sa njim ću obaviti razgovor i na tu temu. Od njega očekujem da mi da detaljniju informaciju o sadržini svih tih disketa i nadam se da, ukoliko su to stvari koje su njemu pripadale, da ćemo lako moći da izvršimo identifikaciju tih disketa i proverimo da li je nešto menjano brisano ili uništavano", navodi Petronijević.

Karadžićev advokat tvrdi da je laptop bio kod Karadžića pri hapšenju. Podsetimo, dan nakon hapšenja, Karadžićeva odbrana je tvrdila da haški optuženik nije bežao i da je išao na odmor u Vrdnik, te da je sa sobom imao samo kupaće gaće i kapu za kupanje.

Priču o laptopu odbrana je ispričala tek dva-tri dana posle hapšenja.

Advokat Petronijević kaže da je, osim što bi se kupao i odmarao, Karadžić u Vrdniku hteo i da priprema odbranu.

"On je upravo nameravao da u Vrdniku radi, nije išao samo da se odmori, nego i da radi. Hteo je da te diskete prebaci na diskove i da ih umnoži, da bi na taj način pripremio odbranu, onaj deo koji bi se verovatno dao državnim organima i drugi deo koji bi se dao braniocima i jednu kopiju, verovatno, za sebe. Dakle, u tom trenutku se desilo ovo što se desilo", rekao je Petronijević.

Odbrana je, posle hapšenja Karadžića, govorila da je on hteo da se preda, ali tek kada njegov slučaj pređe u nadležnost domaćeg suda.

Kada je stigao u Tribunal, Karadžić je tražio da se izvrši pritisak na srpske vlasti kako bi mu bili vraćeni kompjuter i diskete.

Da li je stvarno pronađen Karadžićev kompjuter, trebalo bi da se razjasni posle analiza DNK, koja je u toku.

Karadžić i njegovi branioci naveli su u više navrata da su mu prilikom hapšenja oduzeti laptop i diskete i da je uhapšen u gradskom autobusu na liniji 73 (Novi Beograd - Batajnica) tri dana pre nego što je to zvanično saopšteno.

Savet za nacionalnu bezbednost saopštio je 21. jula da je Karadžić te večeri uhapšen u okolini Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

23 h

Podeli: