EU odlaže potpisivanje SSP s BiH?

EU neće potpisati SSP s Bosnom i Hercegovinom 29. aprila u Luksemburgu, kao što je ranije planirano - zbog problema s prevodom dokumenta, tvrde izvori agencije Tanjug.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 24.04.2008.

11:53

Default images

Iako je, usvajanjem zakona o reformi policije, BiH ispunila i poslednji uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zatajio je prevod u sva 23 zvanična jezika EU.

Prema Tanjugovim izvorima, Francuska, Nemačka i Italija su odbile da potpišu SSP sa BiH iduće nedelje zato što bi morale da ga potpisuju na engleskom jeziku, pa je predsedavajuća članica EU, Slovenija, odlučila da taj čin odloži.

Sledeći predviđeni datum za potpisivanje bi mogao da bude naredni sastanak Saveta ministara EU, zakazan za 26. maj u Briselu.

Špirić: BiH uskoro potpisuje SSP

Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić očekuje da će BiH uskoro potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

On je dodao da "datum tog potpisivanja više ne zavisi od BiH, već od EU". "Voleli bismo da možemo da učinimo da sporazum bude potpisan ovog meseca.

Međutim, to je sada pitanje tehničkih procedura unutar EU. Žao mi je što smo u proteklom periodu napravili zagušljivu političku atmosferu, tako da je sužen prostor običnom čoveku da se raduje uspehu zemlje", rekao je Špirić.

On je za sarajevski "Dnevni avaz" kazao da je sporazum sa EU nakon Dejtonskog sporazuma, najbitniji sporazum koji će BiH potpisati.

Ocenjujući rad Vlade BiH, premijer je izjavio da Savet ministara može da se nosi i sa krupnijim izazovima "ako ministri budu živeli uloge ministara".

"Nažalost, daleko je ovo i od vlade i od veća u modernim zemljama. Ali, činim sve da iz Saveta ministara izvučem najveću korist za građane BiH. Mislim da ćemo nakon sporazuma ispunjavati standarde EU s manje političke histerije", kazao je Špirić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: