EU: Članice odlučuju o Kosovu

Evropska unija prepustiće odluku o priznavanju samoproglašenja nezavisnosti Kosova državama članicama.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 15.02.2008.

14:32

Default images

Od izvora bliskih slovenačkom predsedništvu EU u Briselu, slovenački mediji saznaju da je priznanje Kosova odluka koju će donositi pojedinačne države članice EU. Unija će, nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova, pokušati da nađe zajedničko rešenje u obliku političke izjave ili zaključaka, kojima će potvrditi zajednički stav prema evropskoj budućnosti Kosova, ali bez izričitog pominjanja nezavisnosti.

Upravo pokušaj da dođe do zajedničkog stava, koji bi zamenio priznanje nezavisnosti, na nivou EU, biće za EU jedno od osnovnih otvorenih pitanja kojim će se baviti na sastanku u Briselu, u ponedeljak. Grupa država, na čelu sa Kiprom, a pominju se i Španija, Slovačka, Rumunija i Grčka, protivi se priznavanju nezavisnosti Kosova.

Izvori slovenačkih medija, bliski slovenačkom predsedništvu EU, kao posledicu napetosti u regiji, koja vlada poslednjih dana, vide i nedavni incident pred Merkatorom u Beogradu i kažu da je to "ozbiljna stvar", da se nadaju da se to neće ponoviti i da situaciju vrlo pažljivo prate i ako bude potrebno, o tome će se još raspravljati.

Što se tiče budućnosti odnosa Srbije i Evropske unije, naglašeno je da je privremeni politički sporazum još uvek na stolu.

"Čekamo na Srbiju; kada bude spremna, možemo odmah da potpišemo", rekli su izvori slovenačkih medija u Briselu, dok su francuski diplomatski izvori dodali da politički sporazum, koji je Srbiji nedavno ponuđen, nije bio previše koristan i da "nema svetlu budućnost".

Rupel: Kosovo je evropski problem

Kosovo je evropski problem i Evropa mora aktvno da se zalaže za njegovo rešavanje, izjavio je danas slovenački ministar spoljnih poslova i predsedavajući Saveta ministara EU Dimitrij Rupel.

Rupel je na konferenciji o zapadnom Balkanu u Ljubljani, koju je organizovala socijalistička grupa u Evropskom parlamentu, rekao da je obaveza EU da svojom misijom na Kosovu doprinese daljoj stabilizaciji celog regiona.

On je istakao da je Slovenija, u svojstvu predsedavajućeg EU, kao prioritet postavila oživljavanje Solunske agende i približavanje svih država zapadnog Balkana Uniji.

"Celom regionu treba obezbediti evropsku perspektivu, jer je sadašnje stanje zamrznutog konflikta neodrživo", rekao je Rupel i dodao da otvoren politički sistem, demokratija i kulturna raznovrsnost garantuju stabilnost u EU.

U slučaju Srbije, on je istakao da je EU spremna da ubrza njeno pridruživanje.

"EU nema šta novo da ponudi"

Evropska unija nema šta novo da ponudi Srbiji "na kratke staze" nakon jednostranog proglašenja otcepljenja Kosova, ali će imati razumevanja za "emotivan stav većine Srba" koji taj proces doživjavaju kao "amputaciju nacionalne teritorije", izjavio je danas u Briselu jedan visoki francuski zvaničnik.

"Ne vidimo šta bi EU mogla da predloži u narednim danima i nedeljama", izjavio je ovaj zvaničnik na konferenciji za novinare u Savetu EU, i naglasio da ne veruje u "svetlu budućnost" ponude Unije Srbiji 28. januara da potpiše politički sporazum.

"Smatramo ipak da ponuda o potpisivanju političkog sporazuma nije bila uzaludna jer je omogućila da na izborima pobedi Boris Tadić, a to je bio njen glavni cilj", izjavio je visoki francuski zvaničnik.

Konferencija donatora za Kosovo

Evropska unija i Svetska banka nameravaju da održe međunarodnu donatorsku konferenciju za Kosovo, saopštila je danas Evropska komisija, dva dana pred očekivano proglašenje nezavisnosti pokrajine.

"Mogu da potvrdim da Evropska komisija zajedno sa Svetskom bankom priprema donatorsku konferenciju, verovatno u junu", rekla je portparolka Evropske komisije Kristina Nađ.

Stručnjaci ocenjuju da će Kosovu, koje neće biti primljeno u Ujedinjene nacije zbog protivljenja Srbije i Rusije, biti potrebna velika finansijska ulaganja kako bi prevazišlo masovnu nezaposlenost i postalo održiva država.

OEBS u utorak o Kosovu

Stalni savet Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zakazao je za utorak 19. februar vanredni sastanak povodom najava o proglašenju nezavisnosti Kosova.

"Biće održan vanredni sastanak stalnog saveta na kojem će govoriti ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić", najavila je danas
portparolka te organizacije Suzana Luf.

Misija Srbije pri OEBS-u potvrdila je dolazak šefa srpske diplomatije u Beč.

Rusija: Misija uz odluku SB UN

Promena međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji moguća je samo na osnovu odgovarajuće odluke Saveta bezbednosti UN, izjavio je danas zvanični predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Mihail Kaminjin.

"Rezolucija 1244 SB UN je aktivna. Rusija skreće pažnju partnerima u Evropskoj uniji, koji u poslednje vreme mnogo govore o nameri da upute na Kosovo dopunsku misiju, da je izmena formata međunarodnog prisustva u Pokrajini moguća samo na osnovu odgovarajuće odluke SB UN", rekao je Kaminjin.

Kaminjin je rekao da Rusija očekuje da će SB UN zaustaviti zemlje koje podstiču Kosovo na proglašenje nezavisnosti.

"Razmatranje pitanja Kosova u SB UN treba da ima suzdržavajući uticaj na te snage, koje podstiču Prištinu na nezavisnost", istakao je zvanični predstavnik ruskog MIP-a.

Rusija se, prema rečima Kaminjina, zalaže za dijalog Beograda i Prištine i polazi od toga da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: