Tadić: Biće potpisan SSP

Boris Tadić kaže da je u interesu da se to učini što pre, ali da je manje bitno da li će Sporazum biti potpisan sutra ili za mesec dana.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 26.01.2008.

11:51

Default images

Poslednja 24 sata oprečne su informacije o tome da li će i u kom obliku Srbija u ponedeljak potpisati Sporazum sa EU. Za predsednika Srbije Borisa Tadića nema sumnje da će Srbija uskoro uspeti potpisati SSP. Predsednik Srbije kaže da je veoma važno što se članice Unije slažu da treba potpisati ekonomski deo sporazuma, jer to donosi konkretnu i neposrednu korist za građane Srbije.

"Upravo Holandija koju naši građani možda smatraju krivcem što mi nemamo ovog sekunda SSP podržava da se pokrene proces slobodne trgovinske razmene između EU i Srbije, da naši proizvodu budu prodavani u istoj toj Holandiji što je najvažnije za plate naših građana. Ali ta ista Holandija se protivi slanju misije EU na Kosovo bez rezolucije SB, što je i naš zahtev", kaže Tadić.

Tadić je povodom energetskog dogovora sa Rusijom rekao da se radi o sporazumu koji obezbeđuje budućnost Srbiji ne samo u daljim odnosima sa Rusijom, već i stabilnom snabdevanju gasom.

Komentarišući kritike pojedinih analitičara i nekih zapadnih medija da je NIS trebalo prodati za više novca, Tadić podseća da pregovori o ceni nisu završeni, a da dogovor daje Srbiji stabilnost u snabdevanju gasom u narednih 30 godina.

"Energenti postaju veliki deficit u svetu, posebno gas, i zemlje koje prave ovakvu vrstu strateških ugovora danas, obezbeđuju sebi budućnost za sutra. Svaka kuća u narednih trideset godina imaće stabilnost, imaće jeftinije grejenja nego u okruženju. Svaka porodica imaće mogućnost da manje sredstava odvaja na grejanje na energente a više na školovanje svoje dece na kupovinu nekih drugih stvari", kaže Tadić.

Podrška Vladimira Putina celovitosti Srbije i njegovo protivljenje jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, bez sumnje je od velikog značaja za Srbiju, kaže Tadić.

"Srbija se na tu poruku takođe oslanja, ali Srbija se takođe oslanja pre svega na vlastitu politiku i mi ne odustajemo od toga da nastavljamo da ubeđujemo i sve evropske političare koji se danas dvoume u kom pravcu treba da idu kada je u pitanju Kosovo i Metohija ali i političare drugih zemalja sveta, sve druge državnike", kaže predsednik Srbije.

Sa zvaničnicima Evropske unije u Briselu u ponedeljak se sastaje ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Jeremić: Potpis SSP u ponedeljak ili ubrzo

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio da će Srbija potpisati s EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u najskorije vreme, ako to ne bude 28. januara.

"Ako se to i ne dogodi u ponedeljak, biće sigurno u najskorije vreme. Ja ću 28. januara biti u Briselu na političkom dijalogu Srbije i ministarske 'trojke' EU, tu će biti Oli Ren i Havijer Solana. Očekujem potvrdu da je EU otvorena za Srbiju, a onda će građani Srbije 3. februara doneti svoj sud o ulasku u EU", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić za "Večernje novosti".

Šef srpske diplomatije je ukazao na "čvrst stav Francuske da je u najboljem interesu mirnog Balkana da se našoj zemlji otvore vrata EU i da treba uraditi sve da se SSP potpiše 28. januara".

"Pošto je poznato da se Holandija tome suprotstavlja zbog nedovršene saradnje sa Haškim tribunalom, najavljena je korespondencija Pariza i Haga po ovom pitanju", rekao je Jeremić govoreći o posetama ministrima spoljnih poslova Grčke, Rumunije, Francuske i Rusije u protekloj sedmici.

Jeremić je rekao da je tokom tih poseta, kao i u telefonskim razgovorima sa još sedam, osam drugih kolega iz EU, prenosio istu poruku - da misija EU može doći na Kosovo i Metohiju samo uz odluku Saveta bezbednosti.

"Bez odluke Vlade SSP ne bi smeo da se potpiše"

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je danas da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom "ne bi smeo" da bude potpisan bez posebnog zaključka i odluke Vlade Srbije.

Samardžić je u intervjuu Tanjugu objasnio da su se u međuvremenu, od parafiranja tog sporazuma, 7. novembra prošle godine, do danas, dogodile "presudne stvari".

"Eu je 14. decembra donela zaključke u kojima je nagovestila da će podržati nezavisnost Kosova i da će učestvovati u primeni rešenja plana Martija Ahtisarija za nezavisnost Kosova", naveo je Samardžić i dodao da "taj obrt presudno utiče na potrebu zauzimanja dodatnog stava Vlade Srbije".

Ministar za Kosovo i Metohiju je podsetio da je Skupština Srbije Rezolucijom obavezala vladu da tim povodom raspravi sa EU pitanje sporazuma, ukoliko EU dovede svoju misiju u pokrajinu.

"To je dovoljan razlog da Vlada Srbije preispita celu stvar i da, pre nego što prione potpisivanju takvog sporazuma, donese poseban zaključak. Ukratko, bez prethodnog zaključka vlade ne bi smeo da bude potpisivan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU", naglasio je Samardžić.

Savet ministara EU: SSP čim se ispune uslovi

Savet ministara Evropske unije će na sastanku u ponedeljak u Briselu ohrabriti Srbiju da nastavi "evropski put" i izraziti spremnost da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju čim budu ispunjeni "neophodni uslovi", ističe se u nacrtu zaključaka za taj sastanak u koji je Tanjug imao uvid.

Podsećajući na zaključke Saveta EU iz decembra 2007. godine, on (Savet) ponavlja svoje uverenje da bi napredak Srbije na putu ka EU, uključujući i status kandidata, mogao da bude ubrzan, dodaje se u dokumentu.

Savet, takođe, "pozdravlja početak dijaloga o viznoj liberalizaciji između Evropske komisije i Srbije", koji je predviđen za 30. januar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: