Sindikati izašli sa predlogom

Sindikati prosvetnih radnika uputili su Vladi predloge za povećanje osnovice plata i za smanjivanje broja zaposlenih.

Izvor: B92

Petak, 07.12.2007.

07:30

Default images

Sindikati prosvetnih radnika uputili su Vladi Srbije predlog protokola o povećanju plata u obrazovanju, kojim je predviđeno povećanje osnovice po pet odsto u martu, junu i septembru, pod uslovom da se do kraja 2008. smanji broj zaposlenih.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović izjavio je da sindikati čekaju odgovor i da su spremni da odmah potpišu ponuđeni protokol koji je ocenio kao solidan i dodao da predstavlja ustupak.

Pavlović je rekao da se nova ponuda smatra ustupkom jer u sindikatima zaposlenih u obrazovanju i dalje veruju da je njihove ranije zahteve bilo moguće ispuniti i da su neke stavke u budžetu Srbije planiranom za 2008. godinu "izrazito naduvane".

"Za plate zaposlenih u prosveti za novembar planirano je 7,6 milijardi dinara, a realno je da se predvidi 7,1 milijarda", naveo je Pavlović i dodao da su glavna rezerva univerziteti o čijim troškovima sindikati ne mogu ništa zaključiti jer nemaju pojedinačne podatke.

Kako je rekao, zbog greške u obračunu poreskih osnovica, iz budžetske mase davanja za plate zaposlenih u obrazovanju smanjena su za 900 miliona dinara, odnosno, 4.500 dinara po zaposlenom, a to će se ponoviti i u 2008. godini.

Predstavnici sindikata prosvete ukazali su da nije nerealno da broj zaposlenih u obrazovanju i prosveti bude smanjen do 2009. godine za 4.000 do 5.000, ali su izneli ocenu da to, zbog izbora i nedostatka političke volje, verovatno neće biti učinjeno.

U protokolu je predviđeno i da se u martu, junu i septembru osnovica zaposlenih u obrazovanju i učeničkim domovima poveća za po pet odsto, a da se koeficijenti od marta uvećaju za četiri odsto, plus za dodatnih šest odsto u septembru mesecu.

Moguć nastavak pregovora

Zoran Lonèar (FoNet)
Ministar prosvete Srbije Zoran Lončar potvrdio je da je u to ministarstvo stigla nova ponuda sindikata prosvete i da će, ako se uklopi u budžetski okvir, biti nastavljeni pregovori sa predstavnicima reprezentativnih sindikata.

Lončar je članovima skupštinskog Odbora za prosvetu kazao da ponudu razmatraju pravne službe, ali nije izneo više detalja.

On je kazao da je budžetom za 2008. godinu predviđeno da za plate prosvetnih radnika bude izdvojeno 92,2 milijarde dinara, što je za 17 milijardi dinara, odnosno 22,3 odsto više nego lane.

Lončar je naveo da takav budžetski okvir Ministarstva prosvete, koji za 2008. godinu iznosi 105,7 milijardi dinara, omogućava da se obezbedi realan rast plata zaposlenih u prosveti.

On je kazao da je iz budžeta za prošlu godinu za prosvetu bilo izdvojeno tri odsto, a da je ove godine taj procent porastao na 3,66 odsto i da se time došlo na nivo zemalja u razvoju.

On je dodao da je velika nepravda načinjena nenastavnom osoblju i da se ona mora ispraviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: