Turski ministar otkazao posetu SAD

Jedan turski ministar otkazao posetu SAD zbog rezolucije američkog Kongresa o turskom genocidu nad Jemenima.

Izvor: B92

Subota, 13.10.2007.

16:35

Default images

Turski ministar za spoljnu trgovinu Kursad Tuzmen otkazao je put u Vašington posle rezolucije koju je usvojio komitet američkog Kongresa kojom se ubistvo Jermena u Prvom svetskom ratu označava kao genocid, javila je danas turska državna novinska agencija Anadolija.

Ministar Tuzmen je trebalo da učestvuje na konferenciji o investicijama koju je organizovao američko-turski poslovni savet.

Ministar je otkazao posetu Sjedinjenim Američkim Državama u znak protesta zbog rezolucije koja je usvojena u sredu.

Odnosi Turske i SAD naglo su zahladneli u poslednja tri dana.

Turska je opozvala svog ambasadora u Vašingtonu radi konsultacija i upozorila na ozbiljne reperkusije ukoliko američki Kongres bude usvojio rezoluciju o genocidu.

Zapovednik turske mornarice, admiral Metin Atak takođe je otkazao posetu SAD.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan ocenio je u petak da su odnosi zvaničnih Ankare i Vašingtona u opasnosti zbog rezolucije Kongresa u Vašingtonu.

Govoreći o odnosima Turske sa SAD posle usvajanja rezolucije premijer Erdogan je rekao: "Konopac puca tamo gde je najtanji," ali nije obrazložio tu poslovicu.

Vojnici Osmanlijskog carstva pobili su oko 1,5 miliona Jermena, što mnogi istoričari smatraju prvim genocidom u 20. veku.

Turska odbacuje navode o genocidu, tvrdeći da je broj mrtvih preuveličan i da su ubijeni pali kao žrtve građanskog rata i nemira nastalih prilikom raspada Otomanskog carstva.

U Turskoj je kažnjivo govoriti o masakru Jermena kao o genocidu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: