Novi sukobi na Zapadnoj obali

Na Zapadnoj obali izbilo je novo nasilje između sukobljenih palestinskih frakcija - radikalnog Hamasa i umerenijeg Fataha.

Izvor: B92

Subota, 16.06.2007.

10:02

Default images

Stotine pristalica Fataha uletelo je u tokom jutra u objekte koje na zapadnoj obali kontrološe Hamas, među kojima se nalazi i zgrada paralamenta u Ramali. Novi sukobi eskalirali su pošto je Hamas isterao Fatah iz pojasa Gaze u nedelji u kojoj je sukob dve frakcije odne više od 100 žrtava.

Život na ulice u pojasu Gaze polako se vraća posle krvave nedelje u kojima je život izgubilo više od 100 ljudi, zbog sukoba Fataha i Hamasa. Konflikt se završio pobedom Hamasa i preuzimanjem kontrole nad Gazom. nisu svi palestinci optimistični da se obračun završio. Tokom jutra nekoliko desetina ljudi je prešlo iz Gaze u Izrael.

Sukobi Fataha i Hamasa iz Gaze preselili su se na Zapadnu obalu. Kao odgovor na pobede koje su izvojevali pripadnici Hamaza, pristalice Fataha pokušavaju da svoje suparnike izbace iz svih institucija na Zapadnoj obali.

Oni su danas uleteli u opštinsku zgradu u Nablusu i postavili zastavu brigade mučenika Al Akse, vojnog krila Fataha. Hamas nije pružao otpor prilikom preuzimanja zgrade. Pripadnici Fataha jutros su bezuspešno pokušali i da otmu zamenika predsednika palestinskog parlamenta.

"Situacija je izmakla kontroli. Mi smo pred velikim iskušenjem, moramo da održimo stabilnost. Stanovnici Gaze su previše patili i ne mogu više. Ništa više ne treba da bude dodato njihovoj patnji. Gaza je deo Zapadne obale, kao što je i zapadna obale deo Gaze. Ovde je u pitanju veliki politički problem, u pitanju je katastrofa zbog nasilnog preuzimanja Gaze. Ako mi sami sebi ne pomognemo, to niko drugi neće učiniti."

Smenjeni palestinski premijer Ismail Hanije iz Hamasa isključio je, u međuvremenu, mogućnost osnivanja odvojene palestinske države u pojasu Gaze, pošto su borci njegove islamističke partije pobedili snage umerenijeg Fataha u tom području.

Na pitanje da li namerava da proglaši Gazu državom, nakon što je Hamas u petak preuzeo kontrolu nad tim područjem, Hanije je u intervjuu za francuski "Figaro" odgovorio odrečno ističući da "Gaza pripada čitavom palestinskom narodu i ne samo Hamasu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: