Palestinci na nove izbore

Palestinski premijer Ismail Hanije odbacio, pa prihvatio odluku palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da se ide na nove izbore.

Izvor: B92

Petak, 15.06.2007.

09:23

Default images

Palestinski predsednik Mahmud Abas raspustio je sinoć vladu i proglasio vanredno stanje na Zapadnoj obali reke Jordan i u pojasu Gaze zbog sukoba premijerovog islamističkog pokreta Hamas s njegovim Fatahom. Abasov pomoćnik Abdel Rahim izjavio je sinoć da predsednik namerava da formira novu vladu i da će raspisati izbore kada to okolnosti dozvole.

Sukobi palestinskih pokreta Fatah i Hamas u pojasu Gaze se ne smiruju, a podataka o broju žrtava za sada nema. Islamistički Hamas je pristao na nove izbore, ali pripadnici tog pokreta pucaju i dalje na vladine snage i predstavnike umerenog Fataha.

Pristalice i Fataha i Hamasa i plemenskih vojski, ali i ekstremističkih grupa, uputile su se ka centru Gaze, pred egipatski konzulat. Palestinci i dalje traže od Egipta da posreduje u pregovorima sukobljenih frakcija. Na putu ka konzulatu i širom grada svako puca na svakog. Protivnici se utrkuju u osvajanju objekata, a ovlašćenja koja je Abas stekao raspuštanjem vlade trenutno su neupotrebljiva jer su državni organi nemoćni.

Mahmud Abas je izjavio da je ono što se sada dešava u Gazi "ludilo". "Ne krivim nikog i ne svaljujem odgovornost ni na jednu stranu. Svako ko nosi oružije i puca na sve strane je kriv. Sve strane moraju da se smire. Već tri dana je otvoren poziv Egipćanima da posreduju i to svi moraju da shvate, a meni je žao što odgovora nema. Sazvao sam sastanak za večeras i nadam se da će sve biti u redu. Bez primirja, Gaza će propasti", kaže Abas.

I Hamas i Fatah tvrde da ne kontrolišu nasilje na ulicama. Vođe Hamasa, koje su u prvom momentu odbile da vlada bude raspuštena, sada pristaju na izbore.

Ismail Hanije, bivši premijer, kaže da je odlučeno da Hamas učestvuje u političkom procesu kroz izbore. "Vlada će biti formirana pošto partije postignu kompromis. Učestvovaćemo u vladi iz mnogo razloga, time želimo da učvrstimo političko partnerstvo. Želimo da ojačamo poziciju palestinskog nacionalnog projekta", kaže Hanije.

Administracija SAD podržala je Abasa, kao i Evropska komisija. Izrael je saopštio da neće vojno intervenisati u Gazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: