Tadić i Koštunica o stavu SAD

Boris Tadić izjavio da se Srbija protivi stavu Vašingtona o nezavisnom Kosovu, Vojislav Koštunica odbija svaku "trgovinu" Kosovom.

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2007.

14:42

Default images

Kako se navodi u saopštenju iz Kabineta predsednika Republike, Tadić je rekao da je Srbija "evropska i demokratska zemlja koja ima puno legitimno pravo da, na osnovu međunarodnog prava, političkim i mirnim putem brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet".

"Predsednik Srbije smatra da bi bilo veoma štetno da bilo koja zemlja prizna nezavisnost Kosova i Metohije mimo odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", navodi se u saopštenju.

Tadić je takođe ocenio da otvorenim i konstruktivnim dijalogom Beograd i Priština mogu doći do prihvatljivog rešenja koje će biti "na dobrobit i Srba i kosovskih Albanaca".

"Najuticajnije zemlje moraju imati u vidu da rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije mora doneti dobro i Srbima i kosovskim Albancima, ali i čitavom regionu", naveo jeTadić.

Predsednik Srbije je "najodlučnije odbacio bilo kakvu mogućnost prihvatanja kompenzacije za gubitak dela teritorije".

"Ključ za Kosovo je pravo a ne sila"

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da SAD "raspolažu velikom silom", ali da "ključ za rešavanje pitanja Kosova nije u sili, već u poštovanju međunarodnog prava i Povelje UN".

"Svaki pokušaj da se politikom sile, pravnim nasiljem proglasi jednostrana nezavisnost, osuđen je na neuspeh. To se ponajmanje može popraviti američkom ponudom sa najvišeg mesta da Kosovo dobije nezavisnost, a da Srbija bude nagrađena ulaskom u NATO", izjavio je Koštunica.

Prema njegovim rečima, Srbija odbacuje svaku vrstu ovakvog razgovora i svaku pomisao da bi mogla da se pogađa i trguje svojom teritorijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: