Utorak, 20.02.2007.

07:34

Pred konačnu rundu pregovora

Beograd navodi da će u Beču odbaciti sve delove iz predloga koji narušavaju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Izvor: B92, FoNet

Default images

To kaže Aleksandar Simić, član delegacije Beograda na pregovorima, koja je danas otputovala u Beč. Sutra tamo počinje konačna runda pregovora predstavnika Beograda i Prištine o Ahtisarijevom predlogu. Iz Ahtisarijeve kancelarije poručuju da razgovori u Beču nisu početak novih pregovora.

"Nema govora ni o kakvim oružanim snagama, ma kako lako opremljenim, nema govora o tome da pokrajinski organi obezbeđuju granicu, da Pokrajina može da zaključuje međunarodne ugovore, da bude članica međunarodnih organizacija, da uzurpira ili oduzme imovinu Srbije", kaže Aleksandar Simić.

"To ne dolazi u obzir, to nijedna suverena demokratska država neće prihvatiti na svojoj teritoriji, pa neće ni Srbija. Ako to budu pregovori, kako želi svet, onda verujem da će se pregovarati argumentima", rekao je on za RTS.

Koordinator srpskog pregovaračkog tima Slobodan Samardžić izjavio je večeras u Beču da će Beograd na sutrašnjoj završnoj rundi pregovora o statusu Kosova ponuditi alternativne odredbe za deo plana specijalnog predstavnika Martija Ahtisarija koji poništava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Međutim, Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, ocenio je da u prvom krugu razgovora Beograd može da stavi primedbe i konkretne sugestije na Ahtisarijev predlog kako bi tekst bio popravljen u pravcu koji mu odgovara.

"Beograd neće moći da otvara nova pitanja i da pregovara jer ni do sada nije pregovarao. Beograd može da daje mišljenje, amandmane, i da vodi diplomatsko-političku akciju prema Kontakt grupi da bi ti amandmani bili usvojeni", kaže on.

Janjić dodaje da je veoma bitno da se Beograd pripremi za drugu rundu razgovora, kada Ahtisari predstavi konačan predlog i kada počnu razgovori o novoj rezoluciji Saveta bezbednosti.

"Prvo je strateško pitanje da li oni zaista žele da im rešenje ne bude nametnuto, ili žele nametnuto rešenje, da bi rekli: 'Evo, nismo mogli više'", kaže on.

"Drugo, apsolutno je jasno da nezavisnosti nema i nejasno je zašto u Beogradu stalno govore da je Ahtisarijev papir rezolucija i da on daje nezavisnost, osim što Beograd nema manevarskog prostora da otvoreno razgovara, na primer s Vašingtonom, o problemu decentralizacije ili vlasništva nad rudnicima", kaže Janjić.

Athisari: "Nisam optimista"

Izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari izjavio je danas u Beču da nije "optimista" kad je reč o mogućnosti postizanja kompromisnog rešenja za budući status Kosova.

"Nažalost, čini se sasvim nemoguće da će dve strane moći da postignu sporazum o statusu Kosova", izjavio je Ahtisari pred Stalnim savetom OEBS-a, ali je, kako javlja agencija Frans pres, ukazao da vredi razgovarati o praktičnim pitanjima.

Kako je saopštio OEBS, Ahtisari je rekao ambasadorima te organizacije da je nastavak pregovora još jedna prilika za dve strane da iznesu svoje stavove.

"Spreman sam da razmotrim konstruktivne amandmane i ugradim ih u kompromisni sporazum", dodao je Ahtisari i ukazao da "njegov predlog može samo da obezbedi okvir", a da će za uspešno sprovođenje rešenja "biti potrebno vreme" i "saradnja svih zajednica na Kosovu".
Ahtisari je takođe rekao da će OEBS imati veliku ulogu u budućnosti Kosova u oblasti ljudskih prava i vladavine zakona, a nagovestio je i moguće uključivanje te organizacije u proces praćenja sprovođenja rešenja u oblasti kulturnog i verskog nasleđa.

Durlo: Problem na obe strane

Portparol Ahtisarijeve kancelarije Remi Durlo izjavio je danas da ima mišljenja da je susret u Beču početak pregovora, ali da to nije tačno.

"Pregovori traju već više od godinu dana, a aktuelni predlog je rezultat tog procesa, koji je obuhvatio 15 ili 16 rundi pregovora dveju strana. Prema tome, postojeći Ahtisarijev predlog je pažljivo sročen i veoma uravnotežen dokument", kaže Durlo.

"Mogu vam reći da je Ahtisari jutros u jednom intervjuu rekao da je problem na obe strane, dakle, ne samo u Beogradu, i da dve strane, kada govore o kompromisu, u stvari misle na to da druga strana mora da prihvati njihovo mišljenje. To je razlog zbog kog smo relativni pesimisti u vezi s tim da li će se ovde postići bilo kakav napredak, barem kada je reč o konkretnom pitanju statusa Kosova", kaže Durlo.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija će posle pregovora u Beču predložiti konačnu verziju svog plana za status Kosova, koju će potom uputiti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija na razmatranje.

Koštunica: Albanski separatisti prete

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da su pred početak razgovora o statusu Kosova i Metohije u Beču sve "otvorenije i očiglednije pretnje nasiljem albanskih separatista".

"Na njihove ucene da će pribegnuti terorizmu i nasilju ukoliko ne dobiju još jednu albansku državu, na teritoriji Srbije, međunarodna zajednica mora odmah najoštrije da odgovori", navodi se u izjavi Koštunice.

Prema njegovim rečima, nikada se još nije dogodilo da međunarodna zajednica ustukne pred pretnjama terorom i da teroriste nagradi poklanjanjem države.

"Vreme je da albanski separatisti dobiju jasnu poruku od međunarodne zajednice da će za svaki čin nasilja umesto nagrade biti najstrože kažnjen", naveo je Koštunica.

Tadić razgovarao sa Doris Pak

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je sa predsednicom Komisije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Doris Pak i odlazećim predsednikom Komiteta za spoljne poslove tog parlamenta Elmerom Brokom o evropskim integracijama Srbije i budućem stausu Kosova.

Kako se navodi u saopštenju pres službe predsednika Srbije, Tadić je na sastanku izrazio zabrinutost zbog nacrta rezolucije Evropskog parlamenta o Kosovu, koja eksplicitno podržava nezavisnost pokrajine.

Tadić je apelovao na sve poslanike narodnjačkog bloka u Evropskom parlamentu da se založe za promenu za Srbiju neprihvatljivih delova rezolucije, piše u saopštenju.

Ivanović: Neće biti pomaka

Šef Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović je izjavio da u Beču "ne očekuje da će doći do promene po pitanju statusa pokrajine".

"Niti će naša delagacija prihvatiti bilo šta što se zove nezavisnost niti će Albanci odstupiti od svog zahteva da Kosovo dobije nezavinost", rekao je Ivanović.

Po njegovim rečima, može se napraviti pomak u pitanjima decentralizacije, zaštite kulturne baštine te zaštite srpske zajednice od preglasavanja kao i u ekonomskim pitanjima.

"Tu je i čitav set pitanja koja nisu do sada ni dotaknuta, a vezana su i za spoljne dugove i za energetiku i još neka pitanja", kazao je on.

"Konačno rešenje za Kosovo evropske integracije"

Slovenački ministar inostranih poslova Dimitrij Rupel ocenio je da će pitanje Kosova biti konačno rešeno kroz proces evropske integracije Kosova i Srbije. Rupel je podgoričkoj Pobjedi rekao da je Crna Gora do sada "igrala konstruktivnu i pomirljivu ulogu u rešavanju kosovskog pitanja".

Šef slovenačke diplomatije ocenio je da su Slovenija i Crna Gora "prijateljske države koje su poslednjih godina uspostavile odlične bilateralne odnose".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: